Изявление на американския президент Доналд Тръмп в Twitter, че ще

...
Изявление на американския президент Доналд Тръмп в Twitter, че ще
Коментари Харесай

Тръмп на път да стартира глобална търговска война срещу САЩ

Изявление на американския президент Доналд Тръмп в Twitter, че ще наложи мито от 25% върху вноса на стомана в Съединени американски щати и 10% върху вноса на алуминий провокира същинска интернационална стихия.

Още откакто Тръмп пусна известието, че митата ще влязат публично в действие от идната седмица, индустриалният показател Dow Jones реагира и загуби 600 пункта, като въпреки всичко ограничи загубите и затвори постоянната сесия при към 400 пункта минус. Инвеститорите обаче остават на нокти, тъй като Китай – една от най-засегнатите страни от възможни бъдещи мита, разгласи, че ще обмисли дали да не спре вноса на соя в Съединени американски щати, в случай че има мита върху стоманата и алуминия.

Реакции последваха от целия свят. Бразилия, която е на второ място по експорт на стомана, непосредствено заплаши, че ще наложи високи мита за целия американски импорт. Канада дефинира желанията на Тръмп за " неприемливи ", тъй като внася 16% от целия импорт на стомана в Съединени американски щати, а Европейският съюз също не остана обратно. Лично Жан-Клод Юнкер приказва пред Reuters и сподели следното: " Силно съжаляваме за този ход, който наподобява съставлява въпиеща интервенция за отбрана на американското вътрешно произвеждане и не е учреден на какъвто и да било мотив, обвързван с националната сигурност. Няма да стоим безучастно, когато нашата промишленост е ударена с несправедливи ограничения, излагащи на заплаха хиляди работни места в Европа. Европейски Съюз ще реагира твърдо и пропорционално в идващите дни, с цел да отбрани ползите си с контрамерки против Съединени американски щати, съобразени с разпоредбите на Световната комерсиална организация ".

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс разяснява, че няма да дава детайлности преди идната седмица, когато ще има публично известие. Така тя не отговори дали ще има изключения във връзка с митата т.е. дали те ще бъдат налагани на всички вносители или не.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР