България е изнесла стоки и продукти за близо 18 млрд.

...
България е изнесла стоки и продукти за близо 18 млрд.
Коментари Харесай

Износът на български стоки от януари до август е за над 18 млрд.евро

България е изнесла артикули и артикули за близо 18 милиарда евро през първите осем месеца на 2018 година Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на Дискусионен конгрес на тематика: „ Дигитални провокации пред актуалните компании “.

Събитието се провежда от Българската-търговско промишлена палата и съдружие Национална бизнес мрежа, а в неговото разкриване присъединяване взеха Мария Габриел, Еврокомисар „ Цифрова стопанска система и цифрово общество “, Цветан Симеонов, ръководител на УС на БТПП и Десислава Иванова, ръководител на УС на сдружението, оповестиха от МИ.

„ Няма по-лесен и наличен инструмент за поддръжка на българския износ от дигитализирането на дребните и междинни предприятия и увеличение на каузи на електронната търговия “, уточни Александър Манолев. По думите му това може би не е толкоз централна тематика, колкото внедряването на нововъведения и рационализация на производството, само че никога не би трябвало да бъде подценявана. Затова и Министерството на стопанската система се стреми интензивно да си партнира с бизнеса и с световните водачи в областта на осведомителните и информационни технологии. Икономическият заместник-министър даде образец за взаимните образования проведени с Гугъл в рамките, на които са били подготвени над 26 000 души в региона на цифровите умения. „ Стартираме обучителна стратегия и с ebay, която ще е ориентирана към дребните и междинни предприятия, и стартъпите в България “, заяви Александър Манолев.

Според показаната от него статистика, за последните 10 година, посредством Оперативна програма „ Конкурентоспособност “ и Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ са вложени над 1 милиарда евро в поддръжка на дребните и междинни предприятия. „ Голяма част от тези средства са били точно за внедряване на нововъведения и софтуерни решения “, сподели зам.-министър Манолев. Той обърна внимание и на преимуществата, които страната ни има като подчертава, че добавената стойност от бранша, обхващащ от съставни елементи до софтуерни артикули, възлиза на над 1.4 милиарда евро и нараства с 22% през 2016 година Според Евростат, към 65 хиляди души работят ĸaтo cпeциaлиcти в него, а всяка година над 4 хиляди студенти се дипломират в такива специалности в българските висши образователни заведения.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР