Изяло ново течение в ренесансовата живопис беше създадено в последното

...
Изяло ново течение в ренесансовата живопис беше създадено в последното
Коментари Харесай

Гъмов и Геро изрисуваха шедьовър на Микеланджело от Сикстинската капела

Изяло ново течение в ренесансовата живопис беше основано в последното издание на " С Рачков всичко е допустимо " в ефира на NOVA. А точно - шедьоври с живи модели.

В студиото бе изрисувана една от емблематичните подиуми, изобразени от великия художник Микеланджело на тавана на Сикстинската шапка във Ватикана.

Зрителите следиха онлайн " Сътворението на Адам " с Герасим Георгиев - Геро в ролята на Господ и Станимир Гъмов като Адам
 
 Рачков
Пресъздаването на ренесансовия шедьовър наложи тоталното видоизменение на двамата артисти - Гъмов трябваше да постави смокинов лист и да дебютира в съвсем " адамово облекло ", а Геро се подреди с дълга коса, брада и бяла тога. След което пристигна и най-трудната част - по какъв начин вместо с четка, картината да бъде нарисувана с телата им .
 Сътворението на Адам Pixabay
Двамата легнаха върху бялото платно, а останалите участници в комедийното шоу измежду които бяха Гала и мъжът до нея Стефан, Петьо Петков – Шайбата, Явор Борисов и Петър Калчев ги окуражаваха. Лично Борислав Захариев - Боби Турбото се вживя на Микеланджело в сюблимния миг и настройки телата на двамата артисти по сходство на фреската.

 Рачков

В " Сътворението на Адам " Микеланджело пресъздава библейския роман, в който Бог вдъхва живот на първия човек. Образът на съвсем докосващите се ръце на Бог и Адам е емблематичен за творбата. Божията дясна ръка е протегната, с цел да даде искрата на живота от личния си пръст на Адам, с цел да припомня, че индивидът е основан по облик и сходство на Бога.

Зад гърба на Господ пък има дузина ангели, за чието обрисуване се жертва самият водещ Димитър Рачков , полягайки на платното до Геро.
 
 Сикстинската шапка Pixabay

" Сътворението на Адам "  е една от най-възпроизвежданите религиозни картини на всички времена. До в този момент обаче никой не й бе вдъхвал толкоз живот в дословния смисъл.

Микеланджело Буанарто е заложил дузина секрети знаци във фреските, които е рисувал в продължение на години в Сикстинската шапка. Специално в сцената за сътворението на Адам актуалните тълкувания са две и те са съсредоточени върху сцената с Бог. Едната гласи, че тя символизира човешкия мозък , а другата - раждането на индивида.
 
 Сътворението на Адам Guliver/Getty Images

Американският доктор Франк Мешбергер посвещава публикация на сцената в списанието на Американската здравна асоциация, в която отбелязва, че фоновите фигури и форми, изобразени зад тялото на Господа, построяват анатомично точна картина на човешкия мозък . Според Мешбергер границите във фреската наподобяват изумително на основните сулци на основния мозък във вътрешната и външната повърхнина на мозъка, мозъчния дънер, предния лоб, базиларната артерия, хипофизната жлеза и зрителната хиазма.

Според втората версия, алената плащ към Бога има формата на женска матка . Група италиански откриватели разгласява публикация в Mayo Clinic Proceedings, съгласно която изображенията на заплаща и следродовата матка имат аналогия. " Това е забавна догадка, която показва Сцена на Сътворението като идеализирано показване на физическото раждане на индивида ", счита ученият Енрико Брускини.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР