Извисявайки се гордо в националния парк Алерс Костеро в Чили,

...
Извисявайки се гордо в националния парк Алерс Костеро в Чили,
Коментари Харесай

Рекордът за най-старото дърво в света има нов претендент

Извисявайки се гордо в националния парк Алерс Костеро в Чили, един античен патагонски кипарис може би преди малко взе върха за най-старото дърво в света.

Ако това е правилно, дядката ще отнеме короната на „ най-старото дърво в света “ от сегашния рекордьор, източен калифорнийски бор, прочут като Матусал, който е на възраст към 4853 години.

 Fitzroya cupressoides seedling

Fitzroya cupressoides на 1 годинка

Видът е патагонски кипарис (Fitzroya cupressoides), иглолистно дърво, което произлиза от Чили и Аржентина и постоянно е наричано „ секвоята на юга “ заради големия си размер и способността су да устоя на силите на времето. Способен да доближи 70 метра на височина и до 5 метра в диаметър на ствола, типът се счита за най-големият в Южна Америка. За страдание, в този момент се смята и за най-застрашеното иглолистно дърво в Чили заради ширещия се дърводобив и следствията ит туризма в региона.

Д-р Джонатан Баричивич от Лабораторията по климата и околната среда в Париж е ученият, който неотдавна прави оценка на възрастта на колосалния патагонски кипарис, който живее в дълбините на националния парк Алерс Костеро. И доближава до тази оценка посредством проба от ядро, взета от Алерс Миленарио при започване на 2020 година, когато е употребена специфична Т-образна бормашина, която не вреди на ствола му.

Но заради големия размер на кипариса, Баричивич не е в положение да пробие в целия дънер, което значи, че останалите пръстени трябваше да бъдат „ запълнени “ посредством статистически модел, основан на скоростта на напредък на дърветата, факторите на околната среда, и други

„ Проблемът е, че обичайното установяване на възрастта посредством просто броене на годишните пръстени на такова огромно дърво не е допустимо. Няма инструмент, задоволително дълъг, с цел да извлечем проба, която доближава до центъра на дървото и даже в случай че имаме подобен, вътрешната част на стволът може да е изгнила. Научният проблем, с който би трябвало да се оправим, е по какъв начин да се оцени възрастта макар тези методологични ограничавания “, сподели Баричевич пред IFLScience.

„ Резултатът е, че имаме 80% статистическа убеденост, че дървото е по-старо от 5000 години, като най-вероятната му възраст е към 5484 “, прибавя Баричевич.

Той показва своите открития по научни конференции, само че занапред ще разгласява рецензирано изследване на проучването. Въпреки че се надява да изпрати публикация за издание в списание през идващите месеци, доста учени евентуално ще желаят да изчакат, до момента в който не излезе цялостното проучване, преди да се обадят на горещата линия на Световните върхове на Гинес.

Баричевич наподобява е убеден, че е покрил всички благоприятни условия и твърди, че проучването му ще издържи на инспекция. За него обаче купата на „ най-старото дърво в света “ не е изключително значима.

Дядото на Баричевич споделя, че е разкрил дървото през 70-те години на предишния век и също, че доста членове на фамилията му са работили като рейнджъри в националния парк Алерс Костеро. През тези няколко десетилетия те са видели по какъв начин човешката активност фрапантно се е намесила в тази в миналото девствена екосистема. Чрез актуалната си работа той се надява да подчертае обезверената потребност от отбрана на неповторимата, само че бързо изменяща се природа.

„ За мен това проучване не е за строшаване на възрастови върхове, а за повишение на осведомеността за потребността от незабавна отбрана на дървото от неконтролирания туризъм. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР