Извисяващ се пилон в планините на Южна България превърна най-бедната

...
Извисяващ се пилон в планините на Южна България превърна най-бедната
Коментари Харесай

Подигравки и аплодисменти: Най-бедната страна в ЕС откри най-високия пилон в блока

Извисяващ се стълб в планините на Южна България трансформира най-бедната страна в Европейски Съюз в дом на най-високия стълб с байрак в блока , изпълвайки едни с горделивост и предизвиквайки пренебрежение у други, пишат РТЕ и Агенция Франс Прес.

Национализмът и популизмът са във напредък в балканската нация, където мнозина остават мощно русофили макар нахлуването на Москва в Украйна.

Огромният байрак от 1110 кв. м, символизиращ територията на България от 111 000 кв. км, бе повдигнат на рекордния дирек от 111 метра предходната седмица на горска поляна в Родопите.

С него България взима короната от Финландия - която има 100-метров подобен - въпреки и да не допира височините на някои отвън Европа, които са съвсем двойно по-високи.

" Това няма да направи българите по-богати , само че ще повдигне духа на хората ", споделя 45-годишният Симеон Караколев, уредник на историческия годишен фолклорен събор на Рожен, чиято фондация стои зад плана.

Караколев е събрал 500 000 евро дарения за стълба в акция, подета от проруския президент на България Румен Радев .

Местни медии оповестиха, че от името на Радев са били потърсени редица обществени компании да дарят пари за пилона на планинската поляна , където се организира фестивалът.
 По Брежневски: Путин подвига три исторически съветски флага
По Брежневски: Путин подвига три исторически съветски флага

Демонстрация на отминали имперски упоритости в Санкт Петербург

Кампанията бе необятно осмивана в обществените медии, като едно меме, изобразяващо президента, който се люлее на пилона, стана доста споделяно в интернет, до момента в който мнозина споделиха, че страна, разтърсена от висока емиграция и разпадаща се здравна система, има по-спешни грижи от събирането на средства за голям стълб със знаме.

Политологът Огнян Минчев се оплака по какъв начин патриотизмът е похитен от " водачи, които мерят националната горделивост с височината на пилон  ... квазинационалисти, доминирани от съветската агитация ".

Скорошно изследване на фондация " Отворено общество " откри, че България е измежду страните в Европейски Съюз, които са най-податливи на съветска агитация и дезинформация .

Бетонът, излят за основите на пилона на знамето върху девствените планински поляни и хипотетичните нередности с разрешителните за него също провокираха апели на природозащитници за възбрана. Петиция против него събра хиляди подписи.

Караколев споделя, че това е " незаслужена ненавист " и благодари на управляващите, че не са " отстъпили от натиска, защото инспекциите демонстрираха, че всичко е изцяло законно ".

Радев жигосах " нечестните опити за оклеветяване " , като разгласи " през днешния ден ние споделяме " не " на нихилизма и безродието , които катастрофираха в своето непочтеност с опитите си да охулят и пречупят тази самодейност ", до момента в който той и Караколев откриваха пилона с крясъци " Да живее България! "

Няколко хиляди души от всички възрасти, доста в национални носии, се събраха на церемонията преди тридневния годишен фестивал, употребявайки опцията да допрян гигантския байрак, преди да се издигне.

" Да, някои хора не го харесват... (но) във всяка страна има флагове. Те са един от знаците на една нация ", споделя 69-годишният полковник от запаса Димитър Митев и добави, че се надява тази самодейност да увеличи патриотизма.

Други бяха по-малко позитивни.

" Стана ми неприятно, когато видях тази пръчка да стърчи от земята измежду поляните и близките гори . Това е човешка интервенция в природата ", сподели бизнес консултантът София Ботушарова, 38 година, от близкия град Чепеларе.

Все отново хиляди екрани на телефони осветяваха нощта, до момента в който аплодираща навалица чакаше издигането на знамето . Но когато настъпи огромният миг, последва отчаяние, защото неналичието на вятър го остави да виси апатично от стълба .
 Румен Радев: Пилонът на Рожен ще ни припомня за нашите персонални ориси
Румен Радев: Пилонът на Рожен ще ни припомня за нашите персонални ориси

Днес споделяме „ не ” на нихилизма и безродието, уточни държавният глава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР