Извинителните бележки могат да станат безплатни – това може да

...
Извинителните бележки могат да станат безплатни – това може да
Коментари Харесай

Ева Жечева: Извинителните бележки за учениците могат да станат безплатни

Извинителните бележки могат да станат безвъзмездни – това може да се уреди законово с прибавяне на текст към съответната разпоредба, след разискване с Български лекарски съюз. НЗОК има задоволително средства, с цел да поеме тези бележки. Друг вид е бележките да се заплащат най-малко на цената на потребителската такса, с цел да има правдивост към родителите “. Това акцентира Ева Жечева, шеф на дирекция " Права на детето “ при Националния омбудсман в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

Омбудсманът беше сезиран във връзка с разнообразни такси, с които персоналните лекари таксуват при издаване на извинителните бележки. " Самосезирахме се по разнообразни медийни проблеми – имаше фрапантни суми до над 40 лева за такава записка “, разясни още Жечева.

" Дебатът за електронните извинителни бележки, които да послужат пред образователните заведения отвори различен спор – за леките неразположения, които не изискват здравна помощ, а детето да остане ден-два у дома. Въпросът е и за извинените отсъствия в учебно заведение и дали тези, които могат да бъдат извинени единствено с записка от родителите, да не получат по-голям обсег – по домашни аргументи детето да може да отсъства до 15 дни и те да се извиняват с записка от фамилията.Прави се такова изменение, което се готви за публично разискване. Неразположение от един или два дни се извиняват съвсем на всички места в Европа по домашни аргументи “, сподели още Жечева.

Имаше текст в разпоредба, че медицинските бележки за възпитаници се заплащат от бюджета на НЗОК. " За страдание този текст изчезва и несъмнено, персоналните лекари стартират да си дефинират цени независимо. Беше обяснено, че те като еднолични търговци могат да остойностят тази услуга, само че какви са аргументите за тези разнообразни суми не можахме да изясним. Те трябваше да слагат ценоразпис на тези такси на видно място в кабинета си и за всяка записка да издават касов бон “, сподели още Ева Жечева.

Още след въвеждането на електронните бележки медиците споделиха, че въвеждането на електронните извинителни бележки няма да облекчи тяхната работа, а ще я утежни. Пред кабинетите не престават да се натрупат родители с деца. Това не облекчава и родителите, счита Жечева.

" Има едно ново събитие – министърът на опазването на здравето разгласи, че ще предложи да отпаднат електронните извинителни бележки, а да остане само записът в амбулаторния картон на детето, което ще бъде опрощение пред образователното заведение. Това ни връща при започване на дебата за електронните бележки – дали са изследвани всички опасности и провокации? “,даде детайлности по тематиката Ева Жечева.

" Призовахме до приемането на новия текст в наредбата персоналните лекари да вземат размера на потребителската такса при издаването на бележките, което да успокои хората и да има правдивост във връзка с таксите. Колкото и напреднала да е дигитализацията, във възраст, в която би трябвало да има непрекъснат контакт сред родителите и учебното заведение, тази електронизация на бележките, на родителските срещи и пр.отдалечава двата най-важни фактора за образованието на едно дете – родители и учители “, акцентира Жечева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР