Известно е, че германците са нацията, най-податлива на ред и

...
Известно е, че германците са нацията, най-податлива на ред и
Коментари Харесай

Как старите жители на Германия били приучени да спазват реда

Известно е, че германците са нацията, най-податлива на ред и дисциплинираност на планетата. Но, въпреки това, всички чудесно знаят какъв хаос и мизерни условия царят по улиците на средновековна Европа, в това число в немските градове. И по този начин, по кое време германците са се трансформирали от хора, изхвърлящи от прозорците върху главите на минувачите помията си, в чисти и спретнати хора?

Тъй като любовта към чистотата и реда не била вродена на жителите на Германия, тя трябвало да бъде насадена под строгото управление на напредничав държател. Всичко почнало в югозападната част на страната, наречена Швабия. През 15 век владетелят на тази област, граф Вюртемберг, ненадейно осъзнал, че е невероятно да се живее по този начин.

Гъстонаселените му земи се трансформирали в същинска зловонна помийна яма. Германците по това време не се интересували изключително от санитарните стандарти и естетиката и изхвърляли боклука непосредствено „ зад борда “. В градовете всички боклуци летели през прозореца, а в провинцията в най-хубавия случай се хвърляли над оградата.

Селата и градовете на Швабия представлявали потискаща панорама – били осеяни с вонящи купчини отпадък, по които пълзяли тлъсти и нахални плъхове. В такава среда епидемиите избухват една след друга и косят хиляди хора, само че никой не го свързвал с хигиеничните условия в обитаемоте места, упреквали за всичко „ Божието божество “.

Граф Вюртемберг почнал със специфичен декрет, който задължавал жителите на села и градове да извозват боклука отвън селището или най-малко да го изхвърлят в най-близката река. Това трябвало да се прави през нощта, с цел да не пречи на придвижването по тесните улици и пътища. Разбира се, никой не се подчинил на постановлението и всичко останало по този начин, както било.

Графът не можел да управлява всеки гражданин, защото за това било належащо да се сложи надзирател във всеки двор. В допълнение, вътрешната корупция процъфтявала в Швабия и било всекидневно длъжностните лица да се подкупват, вместо да се извършва волята им.

Тогава графът помислил деликатно и намерил излаз. Той издал ново разпореждане, съгласно което се споделя отговорността за чистотата. Идеята била: в случай че съседът ви не изнесе боклука си няколко седмици поред или го изхвърли навръх портата, тогава освен той, само че и вие ще бъдете осъдени със солидна санкция.

А в този случай, в случай че сте докладвали комшия, освен можете да избегнете наказване, само че и да поискате част от земята му, която той не стопанисва по разпоредбите. Резултатът става забележим доста бързо, тъй като в този момент всички в събота ревниво събирали боклука към къщата, страхувайки се от съседи-информатори.

Днес методът на граф Вюртемберг може да се преглежда като поощряващ доносничеството и посягане върху самостоятелната независимост, само че не забравяйте, че това е било през Средновековието. Освен това, каквото и да се каже, методът е бил ефикасен и се е популяризирал от Швабия в други земи на Германия. Традицията Кервохе, т.е. „ седмично разчистване “, когато германецът усърдно подрежда и почиства къщата, стълбището или чифлика си, произлиза точно от постановлението на мъдрия граф Вюртемберг.

Сега, епохи по-късно, германците са станали образцови европейци, способни да слагат в ред  дори това, което в началото е било невероятно.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР