Известният турски опозиционен политик Ерен Ердем, който от седем месеца

...
Известният турски опозиционен политик Ерен Ердем, който от седем месеца
Коментари Харесай

Турски опозиционен политик, арестуван за тероризъм, започна гладна стачка в затвора

Известният турски опозиционен политик Ерен Ердем, който от седем месеца се намира в пандиза в очакване на правосъден развой, е започнал гладна стачка, удостовери за ДПА някогашен народен представител от главната опозиционна Народнорепубликанска партия. Ердем бе задържан и изпратен в пандиза в истанбулския квартал Силиври по обвинявания в тероризъм на 29 юни, написа Българска телеграфна агенция.

``
реклама 

В написано на ръка писмо и поместено в Туитър през вчерашния ден, с което афишира проектите си за гладна стачка, Ердем написа, че съдът е нарушил правото му на обективен развой след решение за анулация на заповед за неговото освобождение по-рано този месец. На 7 януари съд в Истанбул подреди Ердем да бъде освободен от пандиза.

В същия ден съдът постанови той да бъде оставен в пандиза, откакто прокурор апелира правосъдното решение. Бившият народен представител от НРП Баръш Яркадаш съобщи за ДПА, че Ердем е изпразнил хладилника си и е уведомил затворническите управляващи за гладната стачка.

Ердем, който е гневен критик на президента Реджеп Тайип Ердоган и член на НРП, е изправен пред разнообразни обвинявания, в това число за връзки с живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен. Турските управляващи упрекват Гюлен и неговото придвижване, наричано в Турция ФЕТО - " Фетхуллахистка терористична организация ", за организирането на опита за прелом от юли 2016 година Ердем отхвърля обвиняванията за връзки с Гюлен.

" Всичко това бе направено, тъй като съм критик /на правителството/ ", съобщи Ердем.

Отделно кюрдската депутатка Лейла Гювен от Демократичната партия на народите /ДПН/ е в гладна стачка от 8 ноември в символ на митинг против изолацията, при която е подложен в пандиза водачът на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Гювен, която бе освободена от пандиза предходната седмица след близо година, въодушеви други намиращи се в пандиза поддръжници на ДПН да последват образеца й, като в този момент 281 души са в гладна стачка, съгласно партията.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР