Известният икономист Нуриел Рубини, който предсказа банковата криза през 2008

...
Известният икономист Нуриел Рубини, който предсказа банковата криза през 2008
Коментари Харесай

Очертава се масивна банкова криза, твърди Нуриел Рубини

Известният икономист Нуриел Рубини, който предсказа банковата рецесия през 2008 година, изрази угриженост по отношение на заплахата, която съставляват облигациите на загуба, съставляващи забележителна част от активите на банковия бранш.

Тези облигации, които станаха причина за неочаквания срив на Silicon Valley Bank предходната седмица биха могли да провокират банкова рецесия, която бързо да излезе отвън надзор и да засегне огромни вложители, пенсионни фондове и шефове на активи.

Проблемът

Рубини акцентира същността на казуса: Silicon Valley Bank е натрупала огромен портфейл от облигации, до момента в който лихвените проценти са били близки до нулата.

Когато обаче лихвените проценти се покачиха, цената на тези облигации внезапно спадна, което накара банката да претърпи.

За страдание, банката беше принудена да продаде портфейла си от облигации при неподходящи пазарни условия, когато софтуерният бранш изпадна в усложнение, което докара до осъществени загуби в размер от $1.8 милиарда. Рубини предизвести, че всеки потрес може да провокира сходна верижна реакция и в други банки.

Данните на FDIC сочат, че неосъществените загуби от скъпи бумаги възлизат на $620 милиарда, а средностатистическата американска банка е изложила към една трета от капитала си от първи ред на риск.

Проблемът на Европа

Опасенията на Рубини за Европа са още по-сериозни, защото неосъществените загуби по портфолиата с облигации могат да бъдат доста по-сериозни.

Европа и изключително Швейцария бяха измежду първите в света, които започнаха да вкарват негативни лихвени проценти, което прави чувствителността на локалните портфолиа с облигации към повишението на лихвените проценти доста по-голяма. Освен това рентабилността на банките на континента е доста по-ниска, което оказва спомагателен напън върху финансовите буфери, а оттова и върху цената на банковите акции.

Нереализирани загуби

Нереализираната загуба е положение на несигурност за даден финансов актив, при което той може да коства или толкоз, колкото сте платили за него дружно с лихвата, или доста по-малко, в случай че сте принудени да го продадете преди датата на падежа.

Например, в случай че вземете заем за започване на бизнес, като употребявате жилището си като поръчителство и пазарът на недвижими парцели спадне на половина, към момента можете да изплащате вноските и да запазите къщата си.

Ако обаче бизнес цикълът се обърне против вас и се наложи да продадете къщата, тя може да не покрие отговорностите ви, което ще докара до банкрут. По сходен метод в този случай обезпечението са притежаваните облигации, чиято стойност е намаляла доста през последната година заради агресивното повишение на лихвените проценти от страна на централните банки. Поради това Рубини предизвести, че притежаваните от банките облигации няма да са задоволителни, с цел да покрият отговорностите им, в случай че се наложи да извършат бърза продажба. Всеки потрес може да провокира банкова рецесия.




Неуспех на регулаторната система

Рубини уточни, че системата е била сляпа за сериозността на казуса, защото банките, за разлика от другите финансови институции, в никакъв случай не са били задължени да правят оценка тези активи до тяхната сегашна стойност, известна като счетоводство. Поради това регулаторните органи не са разкрили казуса, което е забележителен регулаторен неуспех.

Системата разполага с $20 трилиона американски държавни облигации, а загубите на банките се появяват, защото те не са длъжни да ги правят оценка по пазарни цени.

Различни гледни точки

Не всички обаче са уверени в това. Рейтинговата организация S&P Global не е съгласна с възгледите на Рубини и твърди, че на този стадий счита рисковете от неосъществени загуби за управляеми от банките, които прави оценка.

Credit Suisse, европейската банка, подложена на максимален напън, отхвърля да има експозиция, обвързвана с притежавани неприятни облигации. Така дебатът по този въпрос продължава.

Нуриел Рубини, прочут още като, е бъркал и в предишното, само че предизвестието му за заплахата, която съставляват “подводните ” облигации, не може да бъде подценено.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР