Известният босненски режисьор Сърджан Шаренац засне едночасов документален филм за

...
Известният босненски режисьор Сърджан Шаренац засне едночасов документален филм за
Коментари Харесай

Как една германска пенсионерка сбъдна българската си мечта

Известният босненски режисьор Сърджан Шаренац снима едночасов документален филм за нейната история, който бе излъчен през вчерашния ден (24.09.2019) в границите на Фестивала за балкански документални филми на „ Ал Джазира “ в Сараево. С режисьора на кино лентата беседва Зорица Илич, написа "Дойче веле ".

Героинята на Вашия филм е бедна пенсионерка, която взема решение да напусне родината си и да потърси по-добър живот в друга страна.

Тя даже не знае тамошния език, няма никакви другари там, само че все пак подхваща тази съдбоносна крачка. Впрочем, хиляди хора, които също мечтаят за по-добър живот, подхващат същата крачка, обаче в посока към Германия.Със своя филм Вие като че ли вървите против течението…

Шаренац: Да, Петра Каленбах взема решение на 65-годишна възраст, че желае по-качествен живот. В Хамбург пенсията ѝ възлиза на 700 евро, за жилището си заплаща наем от 500, а като прибавим и другите разноски, най-после ѝ остават към 20 евро.

Но Петра мечтае за доста повече и има вяра, че третата възраст не е просто някакво очакване на гибелта, а опция да стартира нов живот. Да, тя не знае езика, не може да чете на кирилица, само че се надява на по-добър живот в България.

Защото в Хамбург тя е била принудена един път седмично да употребява услугите на обществените служби.

В Германия считат за безпаричен всекиго, който получава по-малко от 917 евро на месец. В България обаче Петра Каленбах наподобява като богата германка. Как наподобява пенсията ѝ спрямо българския стандарт?

Шаренац: Със своите 700 евро тя може да живее добре в България, тъй като наемът ѝ там е единствено 155 евро, а не 500, както в Хамбург. Така ѝ остават доста повече пари и може да си разреши да отиде на спектакъл и на кино, да излезе на ресторант.

Все неща, които не е можела да си разреши в Германия, въпреки че е родена там, прекарала е целия си трудов живот там и си изкарала немска пенсия.

А по какъв начин я посрещат българите? С какви културни провокации и предубеждения се сблъсква Петра Каленбах в България?

Шаренац: Българите я одобряват чудесно. Още първия ден се среща със съседката Станка, която живее в същата постройка. Двете стартират да си поддържат връзка, единствено дето не приказват никакъв общ език - Станка не знае нито немски, нито британски, а Петра не приказва български.

И по този начин, двете сядат пред преносимия компютър и стартират да си поддържат връзка благодарение на две компютърни стратегии за превод. Когато върви на пазара или се среща с други хора, Петра отново употребява компютърния превод. А в доста случаи тя просто си приказва на немски, хората си приказват на български - и отново чудесно се схващат.

Петра се преселва в България основно по финансови аргументи. Но дали само заради тях? Може би роля играе и различен феномен: все по-разпространеното чувство за самотност на старини в развитите индустриални страни?

Шаренац: Това е безусловно правилно. В Хамбург Петра живее напълно сама, а в България е заобиколена от доста повече хора. Те живеят в нейната кооперация, беседват с нея, част от тях са пенсионери като нея.

Тоест, „ българската фантазия “ на Петра се е сбъднала, по този начин ли?

Шаренац: Да. Да. Петра към този момент шест години живее в България - в Каварна, където даже откри художествена изложба със свои картини.

Много хора от Балканите напущат личните си страни и търсят щастието си в Германия. Дали Вашият филм не подлага на подозрение стандарта за Германия като „ обетована земя "?

Шаренац: Докато снимах „ Българската фантазия “, аз в действителност имах и тази цел: да се опълчва против някои предубеждения. От балканска позиция ние в действителност виждаме Германия като някаква съвършена страна, най-богатата страна в Европейски Съюз.

И считаме, че там надали не текат мед и масло. Моят филм се опълчва против този стандарт и демонстрира, че в Германия има и небогати хора, пенсионери, доста от които са работили 35-40 години в своята си страна, само че най-после се оказват с пенсия от 700-800 евро, с която е доста, доста мъчно да се оцелее.

Но паралелно с посланието ми към хората от Балканите, че в Германия не текат единствено мед и мляко, аз желая също да покажа на немските пенсионери, че в случай че не могат да оцелеят с пенсията си вкъщи, към момента има излаз и не трябва да се отчайват. (…) На Балканите постоянно следим ориси на хора, които са работили цялостен живот, само че на остарели години не могат да живеят почтено с пенсията си.

И тогава поражда обстановката, при която в един и същи апартамент живеем цели три генерации: по-младите оказват помощ на възрастните хора, само че и самите пенсионери от своя страна оказват помощ на по-младите. Това е нашето ежедневие.

*Сърджан Шаренац е роден в Сараево. Завършил е кино и телевизионна постановка в Белград, Ронда и Амстердам. Той е един от продуцентите на „ The Road Movie “, който се класира за Оскарите през 2019 година в категория за най-хубав игрален документален филм. Документалният му филм „ Българска фантазия “ се излъчи премиерно в конкурсната стратегия на филмовия фестивал AJB (Al Jazeera Balkan) DOC.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР