Известни са случаи, когато след като се налее ново моторно

...
Известни са случаи, когато след като се налее ново моторно
Коментари Харесай

Защо не трябва да наливаме в колата "масло от варел" или с изтекъл срок на годност

Известни са случаи, когато откакто се налее ново моторно масло в мотора, той стопира да работи добре, освен това след къс пробег от няколко хиляди километра. И откакто посетите автосервиз, се оказва, че маслото се е трансформирало в черна каша, сходна на катран.

Сега ще ви разкажем за какво и по какъв начин това може да се случи. Основният принцип, който е добре да спазвате е да не купувате така наречен наливно масло или бутилирано такова, само че от непроверени търговци. С други думи по този метод ще намалите риска от закупуване на масла-менте.

Когато купуваме моторно масло доста постоянно не обръщаме внимание нито на датата на произвеждане, нито на положението му (последното, забележете, е мъчно да се направи, тъй като консумативите се продават в пластмасови непрозрачни опаковки), само че най-важно, както към този момент споменахме, е то да е автентично.

Така, когато притежателят на колата налее ново масло в мотора, което не е направено от сертифицирани марки или е с изминал период на валидност, изминава 1000 километра и е изцяло допустимо да получи сериозен проблем под формата на главен ремонт на елемента.



Всичко това е, тъй като маслото ненадейно се трансформирало във вискозно, гъсто вещество. Какво се е случило? По някаква причина вискозитетът на лубриканта фрапантно се е нараснал.

Това може да стане поради непредвидената полимеризация на някои от съставните съставни елементи на пакета с добавки, които се намират във всяко двигателно масло, само че при "ментетата " или при маслата с изминал период на валидност, те не са с нужното качество.

Проблеми могат да се появят и в случай че лидерът изсипе в мотора една от тези "чудотворни " добавки, които се продават в обилие във всеки авто магазин, само че това е тематика на различен материал.
А повода за стартирането на подобен унищожителен развой е така наречен обемно прегряване на двигателното масло.

Така че, в случай че моторът стартира да прегрява след промяна на масло, би трябвало неотложно да замените маслото с ново, даже да смятате, че казусът е в охладителната система или в различен спомагателен възел на главния елемент.
Прегряването може да е от друго естество - от придвижване в тапи, сезонната горещина и други сходни, до безконечното предпочитание на мнозина от водачите да форсират оборотите до макс.

В резултат на всичко това получаваме удобни условия за започване на полимеризация, изключително в случай че маслото не е качествено.

Това важи в пъти повече при турбо моторите, при които смазочната течност би трябвало да се сменя по-често, в противоположен случай е елементарно да се стигне до скъпи поправки, даже маслото да е от графата - истински.



Друга причина за "магическата " промяна на маслото в черен катран може да бъде така наречен наслойка.

Тя е доста по-рядка, само че все пак би трябвало да я споменем. Попадането на доста дребни частици катализатор (да не се бърка с катализатор в автомобила), в нашия случай това е прахуляк, който се употребява във фабриката при производството на масло, е допустимо да попадне в готовия артикул, да речем, по простъпка или поради слаб надзор на индустриалния цикъл.

А катализаторът, както си спомняме от химията, е движещата мощ, заради която може да стартира неконтролируемият развой на окисляване на смазката. За да стартира химическа реакция, са нужни температура и налягане.

Всичко това го имаме в мотора. Резултатът е унищожен мотор. Така че, в случай че видите наслойка в маслото, даже доста дребна, е по-добре да не го употребявате. Без значение какъв брой коства въпросното масло.

Последствията ще бъдат съдбовни. В обощение е най-добре да избягвате наливните масла, да проверявате периодите на валидност на продукта и да сте сигурни, че купувате маслото от магазин, който продава истински артикули.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР