Известни имена, партийни лидери и общественици бяха номинирани за изборите

...
Известни имена, партийни лидери и общественици бяха номинирани за изборите
Коментари Харесай

Интригата на 14 ноември: партийни листи, кандидати и допитвания


Известни имена, партийни водачи и общественици бяха номинирани за изборите на 14 ноември. Какво демонстрират желанията на обособените партии и каква е интригата в президентските избори? Данните обобщава Александър Детев.

Партийни водачи против известни цивилен претенденти: по този начин ще наподобява борбата на идните парламентарни избори в 25-и МИР - най-големия столичен изборен регион. От ГЕРБ по традиция листата там ще води някогашният министър председател Бойко Борисов, а претендентите на Българска социалистическа партия повежда Корнелия Нинова.

Първи в листата на “Продължаваме смяната ” на някогашните служебни министри Петков и Василев в 25-и МИР е рап изпълнителят. От “Демократична България ” пък се стопират на обществения бизнесмен Елисавета Белобрадова, която на изборите на 11 юли получи рекордните 7805 преференции в различен столичен изборен регион - 23-и МИР.

Днес, в 17:00 часа българско време, изтече периода за регистрация на партии и обединения за изборите на 14 ноември.

Делян Пеевски се връща в политиката

В листите на обединението ГЕРБ-СДС особени изненади няма. Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов ще водят надлежно в 23-и и 24-и МИР в София.
Редакцията предлага
Интересно е включването на някогашния шеф на “Пирогов ” проф. Асен Балтов на второ място в листата в 23-и МИР. Бойко Борисов ще води листата както в 25-и МИР в София, по този начин и в Пловдив, където е следван от някогашния кмет на града Иван Тотев. Бившият здравен министър Костадин Ангелов пък ще е отпред на кандидат-депутатите на обединението във Варна и Велико Търново. От листите на ГЕРБ отпада някогашният ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Сред водачите на листи не е и някогашният състезателен министър Красен Кралев.

Лидерите на - някогашните служебни министри на стопанската система и финансите Кирил Петков и Асен Василев - ще водят по две листи на идните парламентарни избори. Петков е отпред в 24-и МИР в София и в Пловдив, а Василев – в софийския 23-и МИР и в Хасково. Създателят на логистичната компания “Еконт ” Николай Събев ще оглави листата в Русе, а предприемачът Даниел Лорер - във Варна.

В София, с изключение на лидерката Корнелия Нинова, листи на Българска социалистическа партия ще водят Георги Свиленски и Христо Проданов, в Пловдив - някогашният външен министър Кристиан Вигенин, който ще води и листата в Ямбол. Във Варна първа още веднъж е Нинова. Сред претендентите този път не попада Георги Кадиев.

, който се кандидатира и за президент, ще води две листи - в Кърджали и Шумен. Начело на две листи ще е Делян Пеевски - в Благоевград и Велико Търново. Номинацията му в старопрестолния град предизвика съпредседателя на Христо Иванов също да поведе листа там. Освен във Велико Търново, Христо Иванов ще води листата на обединението и в Пловдив. Другият съпредседател - Атанас Атанасов от ДСБ - още веднъж е отпред в 23-и МИР София, а Владислав Панев от “Зелено придвижване ” - в другия столичен регион - 24-и МИР. Музикантът и някогашен вокалист на група “Киора ” Стоян Михалев води листата на Демократична България във Варна. Бившият дипломат на България във Франция, Англия, Италия и Организация на обединените нации Стефан Тафров повежда претендентите в Русе.

От оповестиха водачите на листите си още през уикенда. По две от тях ще водят председателката на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева (в Разград и 24-и МИР в София), заместник-председателите на партията Тошко Йорданов (в Пловдив и Пловдив - област) и Филип Станев (във Варна и Добрич), репортерът на телевизия 7/8 Станислав Балабанов (в Пазарджик и Перник), сценаристът Ивайло Вълчев (в Бургас и Сливен) и заместник-председателката на 45-ото и 46-ото Народно събрание Виктория Василева (в Благоевград и Кюстендил). Водач в 25-и МИР в София е юристът Андрей Михайлов. Лидерът на партията Слави Трифонов и този път няма да се кандидатира за депутат.

Най-разпознаваемите лица на “Изправи се БГ! Ние идваме ” повеждат листите в огромните градове - Мая Манолова в софийския 23-и МИР и в Пазарджик, Николай Хаджигенов - в 25-и МИР София, Арман Бабикян - в 24-и МИР София и в Русе, Мария Капон - в Пловдив и Татяна Дончева - във Варна и Хасково.

" Алфа Рисърч ": ГЕРБ ще завоюват изборите

Според последното социологическо изследване на “Алфа Рисърч ”, което бе оповестено през днешния ден, обединението ГЕРБ-СДС получава най-голяма поддръжка измежду твърдо решилите за кого ще гласоподават с 23,1%. Борбата за второто място е сред Българска социалистическа партия (16,8%) и “Продължаваме смяната ” (15,9%). Те са следвани от “Демократична България ” (10,9%) и “Има подобен народ ” (10,4%). Подкрепата към Има Такъв Народ, която завоюва изборите на 11 юли, бележи сериозен срив. Движение за права и свободи (9,3%) също ще откри място в 47-ия парламент, предвиждат от “Алфа Рисърч ”. Под чертата към този момент остават “Изправи се БГ! Ние идваме ” (3,2%) и “Възраждане ” (2,9%).

Радев и Герджиков на балотаж?

Същото изследване сочи, че на президентските изброи, които също ще се проведат на 14 ноември, първи ще е президентът (42,6%), зад чиято номинация застават Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, ИСБГНИ, следван от подкрепения от ГЕРБ (28,1%). Ако резултатът се резервира подобен, това значи, че двамата ще се явят на балотаж седмица по-късно. На трето място остава двойката Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе (8,1%), която е подкрепена от “Демократична България ”.

Днес беше и формалният период за регистрация за президентските избори.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР