Известни български интелектуалци излязоха с апел към евроатлантическите партии да

...
Известни български интелектуалци излязоха с апел към евроатлантическите партии да
Коментари Харесай

100 видни наши интелектуалци с призив за парламентарно мнозинство

Известни български интелектуалци излязоха с зов към евроатлантическите партии да сформират болшинство. Сред подписалите го писатели, артисти, артисти, музиканти, публицисти, художници, статуи, преподаватели във вузове. Пълния текст е оповестен на персоналния фейсбук профил на някогашния водач на ДСБ-София и някогашен народен представител Вили Лилков.

„ Подписалите сегашния зов, призоваваме политическите партии, които се дефинират като проевропейски, да реализират съгласие и да образуват парламентарно болшинство към ясни цели и неоспорим претендент за министър председател, което да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа рецесия.

От Освобождението през 1878 година модерната българска страна непрекъснато е изправена пред предизвикването да брани своята самостоятелност, отстоявайки завета на Апостола: „ Да бъдем равни с другите европейски нации! “. Съединението и оповестяването на Независимостта, устремът в Балканските войни и Първата международна война, успехите и неуспехите, цялата ни нова история е изкована с волята за европейски образ на България.

Съветската окупация на 9 септември 1944 година сложи страната ни за 45 години под тоталитарна комунистическа власт, само че след рухването на Берлинската стена България свободно избра своята орис. С волята и очакванията, с силата и неуморните старания на дейната част на обществото, българската десница приобщи страната ни към Европейския съюз и НАТО. Идеалът на няколко генерации строители на нова България се сбъдна в актуалните му политически измерения.

През 2023 година вярата, че направеният избор е финален и обезпечен, е разколебана. Бруталната война, която режимът на Путин води против Украйна, е опит за налагане на нов ред и надмощие на Русия в Източна Европа и ясно демонстрира, че необятни пластове на българското общество са подвластни на подплатената с великодушни финансови средства съветска пета колона, която има за цел да ни отклони от европейския път. Налице е задълбочаваща се политическа рецесия, както заради неналичието на ясно парламентарно болшинство и блестящо политическо водачество, по този начин и заради разделянето в обществото по отношение на войната против Украйна. Тази конюнктура ускорява позициите на непознати на националните ни ползи политически сили.

Без ясна воля на българския парламент, служебните държавни управления на Румен Радев губят политическия си фокус и слагат под въпрос цивилизационния избор, изработен в годините на Прехода.

Убедени сме, че държанието на водещите политически партии би трябвало да се промени! Защото европейското бъдеще на България е застрашено и би трябвало да бъде предпазено със храброст, увереност и достолепие, както на полето на интернационалната политика, по този начин и в границите на вътрешния политически спор “, приключва апелът.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР