Известна столична балерина е новият собственик на апартамента на покойния

...
Известна столична балерина е новият собственик на апартамента на покойния
Коментари Харесай

Балерина купи апартамента на проф. Вучков

Известна столична балерина е новият притежател на жилището на починалия проф. Юлиан Вучков. След кончината си през 2019 година единственото имущество, което критикът завеща, беше дребното жилище в центъра на София.

Имотът от 64 квадрата се намира в остаряла кооперация на ул. „ Христо Белчев “. Той бе завещан от артиста от Народния спектакъл Михаил Петров, който е полубрат на починалия професор. Артистът го пусна за обмен няма и година след кончината на Вучков, а чак в този момент излиза наяве кой е и актуалният притежател. Въпросната дама имала и друго жилище в същия блок.

В момента тя не обитавала жилището на Вучков, само че го ремонтирала радикално, като съгласно осведомени в обновяването били вложени към 100 хиляди лв.. Комшии на починалия водещ на „ Размисли и пристрастености “ споделят, че имало даже няколко кандидат-купувачи. Първо парцелът бил платен от заможно семейство, след това добит от балерината на цена от почти 200 хиляди.

Около жилището на Вучков преди дни още веднъж пламна скандал в обществената мрежа фейсбук, откакто за следващ път се появиха книги от персоналната библиотека на професора, които се продават в уеб сайтове за онлайн търговия. Най-фрапиращото е, че множеството от тях са с персонални посвещения към Вучков, освен това от огромни български създатели, интелектуалци и публицисти. Първоначално за търговията с скъпите книги бе упрекнат братът на професора, само че след това стана ясно, че той нямал общо.

Още при ремонта и почистването на жилището движимостите на починалия водещ на „ Размисли и пристрастености “, били изхвърлени от хамалите в специфичен резервоар пред кооперацията. Клошарите, които сноват в близост, разграбили каквото могли оттова, а след това продали за жълти стотинки. Така през днешния ден книжното завещание на проф. Вучков се е озовало в търговци на книги, които го продават на най-малко два пъти по-завишени цени от тези на кориците на творбите. Като рекламен трик за привличане на клиенти те употребяват и обстоятелството, че книгите са принадлежали към персоналната сбирка на уважавания професор, както и че имат подписи.

Проф. Вучков бе закупил жилището си със свои спестявания по времето на соца и до последните си дни живееше там. Навремето персонално тогавашният министър на културата Георги Йорданов му съдействал да попадне в кооперация, където живеели единствено видни дейци на културата. Всички жители на постройката по това време са били персони от аления елит и инцидентно озовали се там нямало.

Приживе Вучков не бе изготвил наследство, само че бе съобщил единствената си воля – сбирката му с книги да бъде дарена на Столичната библиотека, което не се случило. Публична загадка бе, че двамата с брат му Михаил, който се оказа негов единствен правоприемник, не бяха в положителни връзки, а предсмъртната му повеля не била изпълнена.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР