Известна със своите красиви открити пространства, тучни зелени долини и

...
Известна със своите красиви открити пространства, тучни зелени долини и
Коментари Харесай

Фестивал на снега и леда: Монголия привлича туристи за зимни преживявания

Известна със своите красиви открити пространства, тучни зелени долини и обичайната номадска просвета, Монголия от дълго време се счита за известна лятна дестинация. Сега обаче страната поставя началото на ново събитие, чиято цел е да притегли интернационалните туристи, търсещи достоверно монголско зимно преживяване. Международният фестивал на снега и леда Mazaalai, стартирал на 14 януари, се организира до 28 януари в Sky Resort - голф и ски курорт в покрайнините на Улан Батор, написа CNN Travel.

Безплатното събитие е значим крайъгълен камък в развиването на зимния туризъм в Монголия ”, показва министърът на културата на страната Номин Чинбат.

„ През идващите две седмици посетителите ще бъдат запленени от нашите зимни пейзажи и хубостта на изложените статуи и се надявам доста повече хора от целия свят да бъдат въодушевени да посетят страната ни през зимния сезон “, добави той.

Въпреки че е отворен единствено от няколко дни, фестивалът към този момент сложи международен връх на Гинес – за най-вече хора, спускащи се по ледена пързалка в границите на един час. Като част от тържествата по откриването, 408 души помогнаха за реализирането на върха, като се спуснаха един след различен по 16.4-метровата ледена пързалка на фестивала.

Други фестивални атракции включват 5-метрова снежна ледена статуя на предпазената в страната мечка Гоби (mazaalai на монголски) и нейните дребни, ориентирана към повишение на осведомеността за сериозно застрашеното животно. На фестивала има общо 52 ледени скулптури Mazaalai, представящи 52-те мечки, оживели в дивата природа.
Монголия - дестинация за всички сезони?
Монголия през зимата обаче може да не се хареса на всеки – столицата Улан Батор е считана за един от най-студените градове в света, като температурите през януари са приблизително от минус 15 до минус 30 градуса по Целзий. В северния район на страната пък е доста по-студено. Междувременно полетите до някои отдалечени региони не се правят през зимните месеци.

Но визитата по това време на годината има своите преимущества, в това число по-ниски цени и невероятни заснежени пейзажи. Страната е хазаин на разнообразни неповторими зимни събития, в това число годишния мразовит фестивал Khuvsgul, който се организира на най-голямото езеро в Монголия при започване на март.

Министърът на културата Чинбат споделя, че новият Международен фестивал на снега и леда Mazaalai е част от напъните на държавното управление да посреща един милион интернационалните туристи годишно в Монголия.

Според Световната банка през 2019 година - преди Коронавирус пандемията - в страната са пристигнали 637 хиляди интернационалните пътешественици. Държавата към този момент е подхванала няколко ограничения в границите на напъните за доближи на тази цифра, в това число разширение на листата с страни, чиито жителите могат да посещават Монголия без виза - политика, която ще бъде в действие до края на 2025 година Междувременно договарянията за пускане на директни полети сред Монголия и Съединените щати са в ход.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР