Известен със своите плажове и любов към крикета, Барбадос днес

...
Известен със своите плажове и любов към крикета, Барбадос днес
Коментари Харесай

Барбадос спря да признава кралица Елизабет Втора и обяви Риана за национален герой

Известен със своите плажове и обич към крикета, Барбадос през днешния ден ще размени държавния си глава кралица Елизабет II с сегашния си представител, генерал-губернатор Сандра Мейсън.

Барбадос получи самостоятелност през 1966 година, на английската кралица остана суверен на острова.

Британският престолонаследник Чарлз отпътува за Барбадос, с цел да вземе присъединяване в церемониите, на които карибската страна ще се откаже от кралица Елизабет II като държавен глава и ще стане република, оповестиха международните организации.

В тирада принц Чарлз се чака да подчертае, че без значение от промяната на формата на ръководство връзките сред двете страни ще останат непроменени и връзките сред тях ще останат все по този начин положителни.

За първи път от 3 десетилетия се случва английската кралица да бъде отстранена от поста на държавен глава. Мавриций - остров в Индийския океан, се разгласи за република през 1992 г.

Празниците ще стартират късно вечерта в понеделник локално време и ще продължат във вторник, когато Сандра Мейсън ще постави клетва и ще встъпи в служба. Постът ѝ ще е в огромна степен алегоричен, защото главните пълномощия принадлежат на премиера Миа Мотли.

И преди Барбадос английски колонии са ставали републики. Гаяна направи тази крачка в 1970 година, по-малко от 4 години откакто получи самостоятелност от Англия. Тринидад и Тобаго последваха този образец през 1976 година, а Доминика - през 1978 година Промените може да подтикват и други някогашни английски колонии да се откажат от върховенството на кралицата, в това число Австралия, Канада и Ямайка.

Барбадос е част от островната група Малки Антили. Той е с дължина 34 км и широчина до 23 км, като покрива повърхност от 432 кв.к. Столицата е Бриджтаун, това е и най-големият град.

Островът се появява за първи път в испанска карта през 1511 година Португалците го посещават през 1536 година, само че не съумяват да открият свое въздействие и наличие, като единственият им принос е, че донасят диви прасета за положително доставяне с месо. През 1625 година англичаните превземат острова в името на крал Джеймс I, две години по-късно идват първите заселници от Англия.

В момента Барбадос има население от 284 996 души, най-вече от африкански генезис. Въпреки че е систематизиран като атлантически остров, той се смята за част от Карибите, където е класиран като водеща туристическа дестинация. Четиридесет % от туристите идват от Англия, като идващите огромни групи гости са от Съединени американски щати и Канада. Красивите плажове и екзотиката трансформират туризма в главен локален занаят. Богаташи от целия свят вървят там, с цел да играят голф.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР