Известен най-вече с това, че доведе до края на Студената

...
Известен най-вече с това, че доведе до края на Студената
Коментари Харесай

Горбачов, последният от голямата четворка, които промениха посоката на XX век

Известен най-много с това, че докара до края на Студената война, Горбачов водеше изгубена борба за избавяне на разпадащата се империя. Въпреки първите признаци за това, преди да се появи Михаил Горбачов, Съветският съюз изглеждаше като непоклатима суперсила, в непрекъснат конфронтация със Съединените щати.

На власт е единствено седем години, само че организира редица  промени, които довеждат до разпадането на властническата руска страна, освобождението на източноевропейските нации от съветско владичество и края на десетилетията на нуклеарна борба сред Изтока и Запада.

 

Заедно с Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, Горбачов е основен воин в световна драма, която мнозина смятаха за невъзможна, а за тези, които я претърпяха, изглеждаше съвсем сюрреалистична.
 Gorbachev Reagan Горбачов беседва с Рейгън при започване на срещата на върха във Вашингтон през декември 1987 година
Макар и малко прочут отвън руските среди, преди да стане водач през 1985 година, той бързо се трансформира в преобладаваща и харизматична фигура на международната сцена. Пурпурният белег по рождение на плешивата му глава го направи неотложно различим, а енергичността му внезапно контрастираше с неотдавнашната поредност от застаряващи и едвам изразяващи се водачи на Кремъл.

 

По времето на Горбачов Берлинската стена рухна, хиляди политически пандизчии бяха освободени, а милиони хора, които познаваха единствено комунизма, за първи път вкусиха същинска независимост. Но той не съумя да овладее силите, които отприщи, и в последна сметка поведе изгубена борба за избавяне на една разпадаща се империя.

Визията му за превръщането на Съветския съюз в по-хуманна и гъвкава страна имаше силата на епохално събитие. През 1990 година той получава Нобелова премия за " водещата си роля " в прекратяването на Студената война и намаляването на нуклеарното напрежение.
 Gorbachev Castro Горбачов и кубинският президент Фидел Кастро по време на визитата на Горбачов в Куба през април 1989 година
Но единствено година страната се е разпаднала в ръцете му, а вкъщи му се подиграват, презират го и от ден на ден го отхвърлят като неудобен. Последните месеци от мандата си Горбачов прекарва в наблюдаване на оповестяването на самостоятелност на република след република, до момента в който подава оставка на 25 декември 1991 година, а ден по-късно Съветският съюз изпада в небитието.

 

Много от измененията, в това число и разпадането на Съветския съюз, не наподобяват на трансформацията, която Горбачов предвиждаше, когато стана руски водач през март 1985 година В края на ръководството си той е безпомощен да спре вихрушката, която е посял. И въпреки всичко Горбачов може би е оказал по-голямо въздействие върху втората половина на XX век от всяка друга политическа фигура.
Възприемам себе си като човек, който стартира промените, нужни за страната, Европа и света. Често ме питат дали бих почнал всичко още веднъж, в случай че би трябвало да го повторя? Да, в действителност. И с повече непримиримост и увереност
Горбачов в изявление за Асошиейтед прес през 1992 година, малко откакто напуща поста си.

Руснаците го упрекват за разпадането на Съветския съюз през 1991 година - тогавашната страховита суперсила, чиято територия се разпадна на 15 обособени страни.

 

Кандидатурата му за президент през 1996 година беше национална смешка и той събра по-малко от 1% от гласовете. През 1997 година той прибягва до телевизионна реклама на Pizza Hut, с цел да завоюва пари за благотворителната си фондация.

Бившите му съдружници го изоставят и го трансформират в изкупителна жертва за проблемите на страната.
 Mikhail Gorbachev Parade Горбачов маха по време на церемониал в Москва през ноември 1987 година
Горбачов в никакъв случай не си е поставял за цел да унищожи руската система. Той искаше да я усъвършенства.

Скоро откакто поема властта, той стартира акция за преустановяване на икономическата и политическата застоялост в страната си, като употребява " публичност " или неприкритост, с цел да реализира задачата си за " перестройка " или преструктуриране.

В записките си той споделя, че от дълго време е бил отчаян от обстоятелството, че в страна с големи естествени запаси десетки милиони живеят в беднотия.

" Нашето общество беше задушено в хватката на бюрократичната командна система. Обречено да служи на идеологията и да носи тежкото задължение на конкуренцията във въоръжаването, то беше с напрежение до краен лимит. "

 

След като стартира, един ход води до различен: Той освободи политическите пандизчии, разреши открит спор и избори с доста претенденти, даде на сънародниците си независимост на пътешестване, спря религиозното подтисничество, понижи нуклеарните арсенали, откри по-тесни връзки със Запада и не се опълчи на рухването на комунистическите режими в източноевропейските сателитни страни.
 Gorbachev Meeting Ap Горбачов (в средата) участва на тържеството по случай Международния ден на дамата в Москва през март 1985 година Той става пълновръстен член на Политбюро през 1980 година, а през 1985 година се издига до висшия партиен пост - на процедура го прави водач на Съветския съюз
Но силите, които отприщва, бързо се изплъзват от контрола му. Дълго потисканото етническо напрежение се разпали, предизвиквайки войни и безредици в проблематични точки като южния Кавказ. Стачките и обществените безредици бяха последвани от повишение на цените и дефицит на потребителски артикули.

В началото на 1991 година Горбачов глоби репресиите против размирните балтийски републики като един от най-слабите моменти в мандата си. Насилието настройва доста интелектуалци и реформатори против него.

Конкурентните избори доведоха и до появяването на нови популистки политици, които оспориха политиката и престижа на Горбачов. Главният от тях беше някогашният му протеже и възможен зложелател Борис Елцин, който стана първият президент на Русия.
 Gorbachev Elcin Михаил Горбачов и съветският президент Борис Елцин по време на изключително съвещание на Народното събрание на Руската федерация в Москва на 23 август 1991 година
" Процесът на възобновяване на тази страна и реализиране на фундаментални промени в интернационалната общественост се оказа доста по-сложен, в сравнение с се очакваше в началото. Въпреки това дано признаем постигнатото до момента. Обществото получи свобода; то беше освободено политически и духовно. И това е най-важното достижение, което не сме осъзнали изцяло, частично тъй като към момента не сме се научили по какъв начин да използваме свободата си. "

 

В детството на Горбачов няма нищо, което да подсказва за основната роля, която той ще играе на международната сцена. В доста връзки той има типично руско образование в типично съветско село.

Но това е детство, благословено с необикновени удари на шанса.

Михаил Сергеевич Горбачов е роден на 2 март 1931 година в село Приволное в Южна Русия. И двамата му дядовци са селяни, ръководители на колхози и членове на Комунистическата партия, както и татко му.
 Gorbachev Politbureue Горбачов (долу вдясно) и членовете на Политбюро гласоподават за отстраняването на Андрей Громико (долу в средата) от поста ръководител на Президиума на Върховния съвет през октомври 1988 година След това Горбачов го наследява на този пост
Въпреки че е с „ отлични партийни качества “, фамилията на Горбачов не остава невредимо от терора, упражняван от руския деспот Йосиф Сталин: двамата дядовци са задържани и хвърлени в пандиза за хипотетична антисъветска активност. В последна сметка обаче и двамата са освободени, което е необичайност в този интервал.

През 1941 година, когато Горбачов е на 10 години, татко му отпътува на война дружно с множеството мъже от Приволное. Междувременно нацистите настъпват през западните степи в своя блицкриг против Съветския съюз. Те окупират Приволное за пет месеца. Когато войната свършила, младият Горбачов бил едно от дребното момчета от селото, чийто татко се завърнал.

На 15-годишна възраст Горбачов оказва помощ на татко си да кара комбайн след учебно заведение и по време на горещите и прашни лета в района. Работата му носи ордена " Червено знаме на труда " - извънредно отличие за 17-годишен юноша.

Тази премия и партийният генезис на родителите му му оказват помощ да бъде признат през 1950 година в най-хубавия университет в страната - Московския държавен университет. Там се среща със брачната половинка си Раиса Максимовна Титоренко и се причислява към комунистическата партия.
 Mikhail Gorbachev Chernenko 083022 Горбачов следва носителите на ковчега на своя предходник Константин Черненко на Червения площад в Москва през март 1985 година
Наградата и престижът на фамилията му оказват помощ да преодолее срама от арестите на дядовците си, които са подценени в светлината на примерното му комунистическо държание.

В записките си Горбачов се разказва като самобитен последовател, до момента в който напредва в партийните редици, като от време на време избухва с рецензии към руската система и нейните ръководители.

Началото на кариерата му съответствува с " размразяването ", стартирано от Никита Хрушчов. Като млад чиновник на комунистическата агитация той е претрупан със задачата да изясни на локалните партийни деятели 20-ия конгрес на партията, който разкрива репресиите на руския деспот Йосиф Сталин против милиони хора. Той споделя, че първо е бил посрещнат от " смъртно безмълвие ", а по-късно от съмнение.
Те споделиха: Не имаме вяра в това. Не може да е по този начин. Сега, когато Сталин е мъртъв, вие желаете да обвините за всичко него
Той е същински, въпреки и неортодоксален последовател на социализма. През 1971 година е определен за член на авторитетния Централен комитет на партията, през 1978 година поема руската селскостопанска политика, а през 1980 година става пълновръстен член на Политбюро.

По този път той съумява да пътува на Запад, в Белгия, Германия, Франция, Италия и Канада. Тези пътувания оказват надълбоко влияние върху мисленето му и разклащат вярата му в превъзходството на социализма от руски вид.
 Gorbachev Honeker Горбачов поздравява източногерманския водач Ерих Хонекер след идването си в Източен Берлин през октомври 1989 година
" Преследваше ме въпросът: Защо стандартът на живот в нашата страна е по-нисък от този в другите развити страни? Изглеждаше, че нашите престарели ръководители не са изключително загрижени за несъмнено по-ниския ни витален стандарт, незадоволителния ни метод на живот и изоставането ни в региона на напредналите технологии. "

 

Съветският водач Леонид Брежнев умря през 1982 година и беше завещан от двама други водачи в преклонна възраст: Андропов, ментор на Горбачов, и Константин Черненко. Едва през март 1985 година, когато Черненко умира, партията най-сетне избира по-млад човек, който да управлява страната. Горбачов е на 54 години.

Мандатът му е изпълнен с сложни интервали, в това число зле замислена акция за битка с алкохола, евакуиране на руските войски от Афганистан и нуклеарната злополука в Чернобил.
 Gorbachov Reisa Михаил Горбачов и брачната половинка му Раиса преглеждат Великата китайска стена в Пекин на 17 май 1989 година
Но от ноември 1985 година Горбачов стартира поредност от привличащи вниманието срещи на високо ниво със международни водачи, изключително с президентите на Съединени американски щати Роналд Рейгън и Джордж Буш, които водят до невиждани, дълбоки съкращения на американския и руския нуклеарен боеприпас.

След като години наред западните водачи следиха парада на стиснатите водачи в Кремъл, те на процедура изпаднаха в лудост от очарователния, деятелен Горбачов и стилна брачна половинка.
 Gorbachev Bush Reagan Буш, Горбачов и някогашният немски канцлер Хелмут Кол (отляво надясно) участват на гала в Пражкия палат през 1999 година Те са измежду шестимата някогашни международни водачи, удостоени с Ордена на Белия лъв - най-високото чешко държавно отличие.
Но усещанията вкъщи бяха напълно разнообразни. За първи път след гибелта на руския създател Владимир Ленин брачната половинка на руски водач играеше такава обществена роля и доста руснаци смятаха Раиса Горбачова за показна и арогантна.

Въпреки че останалата част от света се възползва от измененията, които Горбачов извърши, нестабилната руска стопанска система се срина в процеса на ръководство, което докара до големи стопански компликации за 290 милиона души в страната.

В последните дни на Съветския съюз икономическият крах се форсира и се трансформира в внезапен завой. Хиперинфлацията лиши множеството възрастни хора от спестяванията им. Фабриките бяха затворени. Образуваха се опашки за самун, а националната ненавист към Горбачов и брачната половинка му нарастваше.

 

През лятото на 1999 година, когато стана ясно, че Раиса Горбачова умира от левкемия, двойката завоюва състрадание. През последните си дни Горбачов всекидневно беседва с телевизионни кореспонденти и възвишено говорещият, дървен политик от предишното внезапно се възприема като прочувствен фамилен човек, който се предава на дълбока тъга.
 Gorbachev Eyes Горбачов разтрива очите си по време на тирада в Москва през август 1991 година Той заплашва да подаде оставка, в случай че Съветският съюз се разпадне. Същият месец, до момента в който Горбачов е на отмора в Крим, твърдолинейните последователи в страната му провеждат протест. Борис Елцин, президент на най-голямата руска република и гневен критик на промените на Горбачов, които той смяташе за половинчати, се притече на помощ на Горбачов, като се изправи против превратаджиите и ги победи.
Горбачов работи във фондация " Горбачов ", която основава, с цел да се занимава с световните цели в интервала след Студената война, и във фондация " Зелен кръст ", която е основана през 1993 година, с цел да помогне за култивирането на " по-хармонични връзки сред хората и околната среда ".

През 2000 година застава отпред на дребната Обединена социалдемократическа партия с вярата, че тя ще успее да запълни вакуума, оставен от Комунистическата партия, която съгласно него не е съумяла да се реформира в съвременна лява партия след разпадането на Съветския съюз. През 2004 година той подава оставка от председателския пост.
 Gorbachev Resignation Горбачов приключва речта си за оставката, откакто я произнася по руската телевизия през декември 1991 година В целия Съветски съюз републиките - една след друга - афишират самостоятелност. Малко след речта му руското знаме с чук и сърп е спуснато от Кремъл и на негово място се издига бялото, синьото и аленото знаме на Русия.
Продължава да разяснява съветската политика като върховен общественик - въпреки че доста от сънародниците му към този момент не се интересуват от това, което има да каже.

" Кризата в нашата страна ще продължи още известно време, като е допустимо да докара до още по-големи разтърсвания ", написа Горбачов в записките си през 1996 година " Но Русия окончателно е избрала пътя на свободата и никой не може да я накара да се върне към тоталитаризма. "

Горбачов се колебае сред рецензии и леки похвали за съветския президент Владимир Путин, който е нападан за оттегляне от демократичните достижения на епохите на Горбачов и Елцин. Той съобщи, че Путин е направил доста за възобновяване на стабилността и престижа на Русия след бурното десетилетие след разпадането на Съветския съюз.
 Gorbachev Reagan Old Горбачов и Рейгън прекарват известно време дружно в ранчото на Рейгън в Калифорния през май 1992 година И двамата към този момент не са на власт
Въпреки това той стачкува против възходящите ограничавания на свободата на медиите и през 2006 година купува един от последните съветски проверяващи вестници, " Новая газета ", дружно със собствен съучастник предприемач.

" Ние би трябвало - това е една от задачите ни - да насърчаваме качественото развиване на вестника в полза на демократичните полезности ", сподели той, като мълчешком разкритикува напъните на Кремъл да сложи под въпрос " Новая газета " и други самостоятелни медии.
 Gorbachev Trump Горбачов се ръкува с предприемача - и предстоящ президент на Съединени американски щати - Доналд Тръмп в Държавния департамент на Съединени американски щати през декември 1987 година Това се случва преди обяда, проведен в чест на Горбачов
През 70-те си години Горбачов навлиза и в други нови области, като печели награди и похвали по целия свят. През 2004 година той печели премия " Грами " дружно с някогашния президент на Съединени американски щати Бил Клинтън и италианската актриса София Лорен за записа на " Петър и вълк " на Прокофиев, а през 2006 година Организация на обединените нации го афишира за " Шампион на Земята " за застъпничеството му за запазване на околната среда. Има щерка Ирина и две внучки.
 Bono Gorbachev Clinton Бившият президент на Съединени американски щати Бил Клинтън (в средата) се смее с Михаил Горбачов и фронтмена на U2 Боно преди вечерята в съветското посолство в Ню Йорк в чест на фондацията на Франк " Международна помощ за децата " на 10 март 2002 година
Горбачов умря във вторник, 30 август, в московска болница на 91 години – последният от „ огромната четворка “, оформили ориста на света във втората половина на XX век – Рейгън, Тачър, Кол и последният водач на „ империята на злото “.

 

По Euronews / AP
 Gorbachev Bann Ki Moon Горбачов и генералният секретар на Организация на обединените нации Бан Ки-мун си стискат ръцете в европейската централа на Организация на обединените нации през 2009 година Темата на този ден беше " пренастройване на дневния ред за нуклеарно разоръжаване ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР