Извършват се тестове за уязвимости в НАП. Това каза говорителят

...
Извършват се тестове за уязвимости в НАП. Това каза говорителят
Коментари Харесай

Бъчваров: Извършват се тестове за уязвимости в НАП, скоро ще бъде пуснато приложение за проверка на изтекли данни

Извършват се проби за уязвимости в Национална агенция за приходите. Това сподели представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров пред БНР. „ Ако това постанова прекъсване на някои електронни услуги, това ще бъде направено ", сподели още Бъчваров.

„ Паралелно с това за нас е значимо да продължи естественото опериране на останалата част от активността на Национална агенция за приходите, обвързвана с обявление, заплащане, администриране на налози. По опция допустимо минимум да попречим на хората да употребяват електронните услуги на Национална агенция за приходите “, уточни още Бъчваров.

Според него при хакерската офанзива не става дума за злополука, нито за нещо безобидно.

„ Нашият фокус е ориентиран в тези дни върху две съществени тематики. Първата е да оценим има ли други уязвимости на осведомителните системи на Национална агенция за приходите и в случай че такива бъдат открити, те да бъдат затворени незабавно, тъй че да се отстрани всеки риск за продължаващо нарушаване и корист.

Вторият ни главен фокус е да дадем допустимо най-вече и най-подробна и потребна за жителите, чиито данни са изтегли, информация “, уточни още Бъчваров.

Скоро Национална агенция за приходите ще даде на жителите приложение, с което могат да ревизират какви техни персонални данни са изтекли при хакерската офанзива, съобщи още представителят на организацията Росен Бъчваров.

Той съобщи, че офанзивата е посочила уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, само че непосредствената задача е организацията да каже на жителите:

„ А, има ли техни данни за мен, Б, какви са тези данни и Ц, какво може да направи един жител, чийто данни са в този текст, тъй че да понижим дотолкоз, доколкото е допустимо неподходящите последствия от това. Той може да изтегли заем от мое име, може някой да продаде парцела ми. Тези сюжет наподобяват малко евентуално, тъй като тези системи били системите за стандартни банкови заеми, Били за бързи заеми имат и действа модел, по който изисква физическото наличие на индивида, идентификация на индивида, тъй че най-тежките, най-сериозни закани, които биват споменавани, все още наподобяват малко евентуални “, сподели той в предаването „ Неделя 150 “ на стратегия „ Хоризонт “.

Бъчваров добави, че са изтекли персоналните данни на над 4 милиона живи български жители и над 1 милион умряли.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР