Извършваме планирани прекъсвания на електрозахранването, за да гарантираме живота и

...
Извършваме планирани прекъсвания на електрозахранването, за да гарантираме живота и
Коментари Харесай

Виктор Станчев, ЧЕЗ Разпределение: Работим интензивно по мрежата в цяла Западна България


Извършваме планувани спирания на електрозахранването, с цел да подсигуряваме живота и здравето на чиновниците

Интервю с Виктор Станчев, основен действен шеф и член на УС на ЧЕЗ Разпределение България

Г-н Станчев, тази година е по-различна, само че зимният сезон скоро ще настъпи. Съумяхте ли да подготвите мрежата за него, могат ли хората да разчитат на несъмнено електрозахранване?

Тази година в действителност е по-особена, това се отрази на всеки бизнес, в частност и на нас. Реално няколко месеца ние трябваше да спрем изцяло капиталовата си стратегия, поддръжката и развиването на мрежата. Това се наложи заради невъзможността да правим планувани спирания на електрозахранването, с цел да не смущаваме хората, които работят от у дома, както и образователния онлайн развой по време на изключителното състояние. Всяка една активност по мрежата, обаче, е обвързвана с такива изключвания, тъй като преди всичко за нас са животът и здравето на чиновниците. Както всеки човек изключва бушона у дома, с цел да работи по електрическата апаратура, по този начин и ние би трябвало да изключим сектори от мрежата, с цел да реновираме обещано оборудване. Когато е допустимо, изключваме сектора единствено за 1-2 минути, с цел да „ извадим “ съответен детайл от мрежата. Така по него може да се работи без това да визира всички клиенти в региона. Често правим тези действия в дребните часове – сред 01:00 ч. и 05:00 ч., през нощта. Това ни дава опция да изолираме от мрежата оборудването, върху което ще се работи на идващия ден. Прилагаме този метод, тъй че да смущаваме допустимо минимален брой дейни консуматори, като по този метод не се постанова и да изключваме електрозахранването за по-дълго време. След ремонта правим още веднъж кратковременни спирания на електрозахранването нощем за повторното включване на оборудването към мрежата. Едно е ясно – напрегнат няма по какъв начин да се работи, а мрежата е комплицирана система, която, както всяко нещо, изисква поддръжка. А сега работим извънредно интензивно, с цел да наваксаме осъществяването на планувани действия, което бе забавено заради рестриктивните мерки, свързани с изключителното състояние. Извиняваме се на клиентите за разстройствата в електрозахранването, които тази дейна работа постанова.

В какво се състои подготовката на оборудванията?

Само за подготовката на мрежата за идния зимен сезон обходихме 27 000 километра мрежа. След осъществения предпазен обход направихме инспекции, анализирахме резултатите и определихме типовете действия и поправки, както и техниката, нуждаеща се от рехабилитация. Използвахме най-съвременните средства за диагностика на положението на оборудванията, включително ултразвукова за въздушните електропроводи и термовизионна за трафопостове и основни станции. Направихме профилактика и разчистване на 1 439 трафопоста, подменихме 153 силови трансформатора средно-ниско напрежение и извършихме профилактика на 25 трансформатора високо-средно напрежение. Ремонтирахме 5645 табла ниско напрежение в трафопостовете на сдружението. Ревизирани са всички съществени възли в подстанциите и основните станции и те са готови за работа в есенно-зимни условия. Като част от подготвителната акция са обезпечени и нужните материали за спешен запас през зимния сезон: стълбове, проводници, силови и измервателни трансформатори, инсталация, трансформаторно масло и други Активно работим по осъществяване на капиталовата стратегия. Насочваме напъните си главно и в автоматизирането на мрежата, тъй че да бъдем по-оперативни и да реагираме доста по-бързо при потребност. До края на годината ще въведем в употреба 7 осъвременени основни станции за 1 700 000 лева и продължаваме в посока цифровизация на оборудванията.
Почистването на трасетата на въздушните електропроводни линии и просеките също са част от дейностите в годишната ни стратегия по поддържане мрежата. Определянето на местата, размерите и спешността на просеките по трасетата се възнамерява на база констатациите, направени при плановите обходи. До момента в сервитутите на електропроводите са отсечени 122 000 дървета, направени са 1 190 декара просеки посредством разчистване на шубраци, завършени са близо 110 000 корони на дървета.

Защо тогава, при сходна дейна активност по кастрене, през зимата има толкоз повреди, породени от паднали дървета?

Уточнявам още веднъж, че това е растителност в сервитутите на електропроводите, нямаме право да отсичаме дървета отвън тях. Повечето проблеми при неприятни метеорологични условия през есенно-зимния интервал са породени от паднали дървета, които са отвън сервитутите, само че, поради височината си, при рухване предизвикват вреди по детайли от мрежата. Понякога дърветата са остарели и, при малко повече насъбран сняг върху тях, падат и върховете им раздират проводниците. Често това става в непроходими сектори, където не може да се доближи с транспортно средство. Това постанова нашите чиновници да тръгнат пешком, с резачки, в бездънен сняг и да търсят посредством обход разваления сектор. Междувременно хората не виждат да се работи в обитаемото място и, непознавайки системата на работа, считат че не реагираме в точния момент. Не е по този начин, за нас е извънредно значимо да отстраним повредите бързо. Не единствено тъй като подлежим на непрекъснат надзор и наказания или единствено тъй като нaшият интерес е хората да употребяват колкото се може повече ток. Реално кой е този бизнес, който не желае да има удовлетворени клиенти?

Колко екипа ще бъдат в подготвеност за реакция?

На разположение са 400 екипа, като имаме опция при изключителни обстановки да ги удвоим. Аварийните екипи са готови за работа при тежки метеорологични условия, оборудвани са със специфична техника и транспортни средства. Снабдени са с всички нужни материали и съоръжение, както и защитно работно облекло. Използва се съвременна, профилирана техника за работа при тежки условия и е основана нужната организация да се наема профилирана техника и от външни компании. Разполагаме с 9 моторни шейни, 12 АТВ-та, 22 мини багера, 308 високопроходими спешни автомобила, 90 тежки механизации – кранове, вишки, багери, 20 лабораторни автомобила. Обезпечаването със профилирана техника е положително.

Средствата, които инвестирахте тази година, задоволителни ли са, с цел да се подсигурява на клиентите една спокойна зима?

Това, което можем да обещаем на клиентите е, че ние ще създадем всичко, което зависи от нас. До края на лятото сме вложили близо 4 млн. лева в реконструкции на подстанции, над 5 млн. лева в трафопостове и основни станции, 16 млн. лева в мрежи ниско напрежение, 2, 5 млн. лева в кабели и електропроводи приблизително напрежение и така нататък Както означих обаче най-активно за развиването на мрежата работим сега. Скоро завършваме един от значимите си обекти от сериозната инфраструктура на София – подмяната на кабел 110 kV в централна градска част. Сложен за осъществяване план, защото кабелът минава през мощно урбанизиран терен, а в същото време извънредно значим, тъй като има отношение към електрозахранването на близо една трета от столицата. Правим всичко допустимо да подсигуряваме на хората спокойна зима в границите на нашите благоприятни условия. Извършихме редица превантивни действия и мога да уверя клиентите, че взехме всички нужни ограничения, с цел да подготвим мрежата за този интервал. Надяваме се тази зима природата да бъде благосклонна, ние вършим нужното, останалото зависи от нея. Важно е обаче да се знае, защото постоянно слушам съпоставения с качеството на електрозахранването в западните страни, че сходно съпоставяне може да се прави единствено когато бъдат прегледани всички аспекти. Да, паралелът със Запада е хубаво нещо, кой не желае да получава услуги като в Австрия или Германия. Но, до момента в който поддръжката на мрежата тук, коства колкото тази на мрежата в Австрия да вземем за пример - детайли, кабели, трансформатори се купуват от същите производители на същите цени, то цената на мрежовите услуги в България е 2 пъти и половина по-ниска от тази в Австрия. Разбира се, в ЧЕЗ Разпределение работят изключителни експерти, които вършат и невъзможното да поддържат високо равнище на качеството на услугата, макар лимитираните благоприятни условия. Надявам се и през този сезон да има хора, които да оценят и работата на момчетата ни, които от време на време отстраняват повреди в невъобразимо сложни условия. Вярвайте ми, толкоз са отдадени на работата си, че, както постоянно се майтапим, във вените им тече ток.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР