Извършената проверка от Медицински одит в лечебните заведения УМБАЛ „Александровска“,

...
Извършената проверка от Медицински одит в лечебните заведения УМБАЛ „Александровска“,
Коментари Харесай

Излязоха резултатите от проверката в трите болници и Спешна помощ заради смъртта на пациент

Извършената инспекция от Медицински одит в лечебните заведения УМБАЛ „ Александровска “, УМБАЛСМ „ Пирогов “, УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и ЦСМП – София сподели както следва:

На 12.09.2017 година пациентът С. Д. е признат за планово лекуване в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ по клинична пътека „ Диагностика и лекуване на левкемии “ (минимален болничен престой – пет дни). На 15.09.2017 година пациентът е напуснал по лично предпочитание, като към документите му не е приложено подписано осведомено решение за преустановяване на престоя, какъвто документ е наложително дължим според член 20, алинея 3 от Наредба 49/ 18.10.10. Съпругата на С. М. Д. заявява, че по категорично нейно гледище и със единодушието на лекуващия доктор, на болния е позволено прибиране вкъщи. За установените нарушавания са формирани административнонаказателни производства.

На 16.09.2017 година в 16:19 ч. към ЦСМП е подаден първият сигнал за пациента С. М. Д., като недоволствата са за ниско кръвно налягане и зной. В 17:45 ч. (час и двадесет минути след първото обаждане) адресът е посетен от екип на ЦСМП, който прави обзор, слага диагноза и установи нужда от незабавно превозване до лечебно заведение.

Дневното дежурство на 16.09.2017 година в ЦСМП - София е обезпечено от 12 екипа: 3 реанимационни и 9 лекарски, а постъпилите повиквания в ЦСМП са общо 275 броя.

В 18:15 ч. болният е в УМБАЛСМ „ Пирогов “, където заради отвод за обзор и банкет на пациента, се постанова същият да бъде превозен в УМБАЛ „ Александровска “ (18:25 ч.). Линейката, осъществила превоза на пациента, е била оборудвана с цялата нужна инсталация според условията на Медицински стандарт „ Спешна медицина “. Проверката показва, че съществува проблем със закъснение на незабавните екипи на ЦСМП, гр. София, като казусът е обвързван с кадровия недостиг в системата.

Пациентът не е регистриран в болничната осведомителна система на „ Пирогов “. Липсват документирани данни за осъществен обзор, не са извършени клинико-лабораторни проучвания за доказване или отменяне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение. За всички открити нарушавания ще бъдат формирани административнонаказателни производства.

Проведените диагностично-лечебни действия на пациента С. М. Д. при незабавната му хоспитализация в Университетска болница „ Александровска “, са в цялостен размер и подхождат на положението на пациента. Въпреки осъществените реанимационни дейности, в 20:25 ч. настава летален излаз.

След подадена от брачната половинка на пациента молба за освобождение от аутопсия, не може по безапелационен метод да бъде избрана главната причина за гибелта.

В писмото на брачната половинка на пациента са наранени въпроси от морално-етичен темперамент, за които ИАМО е сезирала Комисията по професионална нравственос към БЛС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР