Извършена е ексхумация на трупа на младия военнослужещ, открит мъртъв

...
Извършена е ексхумация на трупа на младия военнослужещ, открит мъртъв
Коментари Харесай

31-годишният ст. лейтенант Тодор Манчев е убит?

Извършена е ексхумация на натрупа на младия военнослужещ, открит мъртъв след случая с американски военни в пловдивското село Чешнегирово

Уволниха полковник, заел се със изясняването на гибелта

В нова посока поема следствието на гибелта на ст. лейтенант Тодор Манчев, открит мъртъв на 19 юли във военното си отделение, научи „ Труд " от източници от Военна полиция. В началото на септември е осъществена ексхумация на натрупа, при която е открит и патронът, от който Манчев умира. Допълнителната експертиза разкрива, че съдбовният изстрел е създаден отгоре-надолу, като патронът минава от горната част на главата. Този подробност намерено повдига въпроса, дали Тодор Манчев е станал жертва на съзнателно ликвидиране, скрито като самоубийство.

За нахлуването на американски командоси в частен завод край летище „ Чешнегирово " се разбра 15 дни по-късно и чиновници от „ Военна полиция " бяха осъдени за случая, в това число и за това, че не са докладвали.

Офицерът бе открит прострелян на 19 юли в спалното помещение на полигона „ Ново село ". Последните два месеца от живота на младия военнослужещ са били превърнати в призрачен сън. Причината - в края на месец май се разбра, че на 11 май при военното обучение Swift Response край пловдивското село Чешнегирово, тежко въоръжени американски военни нахлуват с ориентирани оръжия в завод за дограма. Половин час служащи от цеха прекарват в плен на командосите, до момента в който най-после се схваща, че е станала неточност. Интересна детайлност е, че единствено ден по-късно стартира мандата на служебното държавно управление на президента Румен Радев. Инцидентът се оказа прикриван в продължение на две седмици. След като видео от екшъна изтече в медиите, „ Военна полиция " е почнала следствие, като цялата виновност непозволено е била стоварена на Тодор Манчев. Началниците му го притискали да поеме виновността, че е позволил нахлуването на американците в индустриалния завод.

Близки и сътрудници на починалия Тодор Манчев към момента не могат да излязат от шока с неговата гибел. Те са безапелационни, че младият мъж и бременната му другарка са възнамерявали женитба през месец август, а до края на годината двамата са очаквали и раждането на дете.
Преди дни от армията е бил освободен полк. Диман Георгиев, дълготраен офицер от „ Военна полиция ". Той е бил индивидът, който се е заел с разкриването на повода за гибелта на Манчев. В своя докладна, която през юли месец Георгиев бе внесъл в Президентството и Инспектората на Министерство на защитата, полковникът разкри, че месец преди неизяснената гибел на младия офицер негови близки са подавали сигнали, че той е обект на сразяващ напън. Бащата на ст. лейтенант Манчев се обадил на Георгиев и му споделил:



Цялата виновност непозволено е била стоварена на ст. лейтенант Тодор Манчев. Началниците му го притискали да поеме виновността, че е позволил нахлуването на американците в индустриалния завод.

„ Господин полковник, опасявам се, че ще убият момчето ми. " Информацията за тези опасения на бащата била предадена на и. д. шеф на „ Военна полиция " Ивайло Сотиров, само че той я прикрива от комисията, която прави следствие на случая в Чешнегирово.

Оказва се още, че разпечатка от телефонните диалози, които Манчев е провел преди гибелта си, нелегално е била изнесена от „ Военна полиция ". Данните са от значително значение за следствието и могат да дадат отговор - дали става въпрос за склоняване към самоубийство или ст. лейтенантът е погубен, освен това на територията на военно отделение.

В докладната, която полк. Георгиев бе внесъл в Президентството и в Инспектората на Министерство на защитата, офицерът задаваше още голям брой неуместни въпроси за дейностите на Ивайло Сотиров. Въпросите разкриваха, по какъв начин и. д. шефът на „ Военна полиция " е намерил метод да стовари цялата виновност върху един млад военнослужещ, което в последна сметка е довело до неговата гибел. Парадоксът е, че следствието на гибелта на Тодор Манчев също се водеше от „ Военна полиция ", чийто и. д. шеф Ивайло Сотиров е извънредно непосредствен с президента Румен Радев.

На фона на тези скандални обстоятелства - през месец юли служебното държавно управление, назначено от президента, предложи Сотиров за военачалник и титуляр на поста шеф на „ Военна полиция ".

Първоначалното следствие на трагичната гибел на Тодор Манчев бе компрометирано, с изключение на по линия на „ Военна полиция ", само че по този начин също и по линия на Държавна организация „ Национална сигурност ". В контраразузнаването виновен за инспекцията се оказа новоназначеният заместник-председател Станислав Станчев, който е доверено лице на Румен Радев, като от своя страна също е работил във „ Военна полиция ".
Новата експертиза, осъществена при започване на септември, дава нова посока на следствието на гибелта на ст. лейтенант Манчев, в това число и тази, че е погубен, с цел да се прикрият следите за същинските виновници за случая в Чешнегирово.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР