Извършен току-що анализ на популярни режими на хранене показва, че

...
Извършен току-що анализ на популярни режими на хранене показва, че
Коментари Харесай

Новина за Средиземноморската диета! Казаха защо е най-добра

Извършен преди малко разбор на известни режими на хранене демонстрира, че хората, изложени на риск от сърдечни болести, могат да удължат живота си, в случай че съблюдават средиземноморски или нискомаслени диети, написа Юнайтед прес интеренешънъл.

В сферата на храненето и заболяванията мазнините в храната постоянно са спорна тематика. Като цяло съгласно специалистите през последните години се следи отвод от определяне на строго количество мазнини в храната, а по-голямо внимание се обръща на източника на тези мазнини: дали са от здравословни храни като зехтин и ядки, или от бургери и пържени картофи.
-->
Все отново новият разбор открива някои преимущества на нискомасленото хранене. В 40 оповестени клинични изпитвания, в които са тествани диети с ниско наличие на мазнини, е открито, че те оказват помощ за попречване на инфаркти и преждевременна гибел измежду хората с нараснал риск. Към тях спадат тези, които към този момент са претърпели инфаркт или инсулт, както и такива със болести като високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване.

Диетите с ниско наличие на мазнини са били най-малко по-добри от това да не се трансформират въобще питателните привички. Ползите са били още по-големи за хората, взели участие в изследвания на известната средиземноморска диета - богата на риба, зеленчуци и зехтин и ядки. Диетата помогнала на хората да живеят по-дълго и освен понижила риска от инфаркт, само че и от инсулт.

Експертите обявиха, че резултатите, оповестени неотдавна онлайн в „ Бритиш медикъл джърнъл “, удостоверяват това, което се трансформира в обща мантра в региона на диетите през последните години: Яжте повече риба и растителни храни и ограничете аленото месо и модифицираните храни.

„ Потвърждава се това, което следим през последните няколко десетилетия - че моделът на хранене, който се концентрира върху повече растителни храни и по-малко скотски мазнини като да вземем за пример средиземноморската диета, наподобява оказва помощ в предварителната защита на сърдечносъдовите болести “, споделя Кони Дикман, съветник по хранене от Сейнт Луис и някогашен президент на Академията по хранене и диететика.

Дикман, която не е взела участие в изследването, споделя, че други данни сочат, че е изключително значим източникът на мазнините в храната. Мазнините от растителни източници, като растителните масла и ядките, нормално са от ненаситените типове, което подкрепя здравето на сърцето. Освен това има и мазни риби, като сьомга и червен звук, които съдържат омега-3 мастни киселини. Проучванията са открили, че тези ненаситени мазнини могат да понижат риска от ранна гибел при хора с известни сърдечни болести.

В противоположния завършек на спектъра са изкуствените трансмазнини, които се съдържат в доста модифицирани и приготвени в комерсиалната мрежа храни. Те се появяват в описите със съставки като „ отчасти хидрогенирани “ масла. Трансмазнините могат да покачат LDL („ неприятния “) холестерол и да намалят HDL („ положителния “) холестерол и са свързани с нараснал риск от сърдечни болести. Ясно е, че тези мазнини би трябвало да се лимитират, споделя Тереза Джентиле, регистриран диетолог в Ню Йорк. Но също така е значимо да се намерения за цялостното качество на храненето, споделя Джентиле, която е и представител на Академията по хранене и диететика.

Тя означи, че участниците в изследването, които са се хранили с ниско наличие на мазнини, евентуално не са консумирали доста алено месо, масло или други скотски артикули - което би могло да бъде от изгода, според от това какво замества тези храни. Не е добре обаче заместителят да се състои единствено от тестени храни или паста, споделя Джентиле.

Констатациите се основават на разбор на 40 клинични изследвания, включващи общо над 35 000 участници. Учените са тествали резултата на седем разнообразни диетични стратегии, от време на време включващи други промени в метода на живот като физически извършения и отричане от тютюнопушене.

Като цяло единствено средиземноморската диета и диетите с ниско наличие на мазнини се оказват ефикасни за понижаване на риска от сърдечни затруднения или гибел.

Сред участниците в средиземноморската диета има 17 смъртни случая по-малко на всеки 1000 души за интервал от пет години спрямо участниците, които са се придържали към нормалния си хранителен режим. Също по този начин те са претърпели 17 инфаркта и 7 инсулта по-малко на 1000 души.

Ползите са по-малки при изследванията на хранене с ниско наличие на мазнини, при които участниците са лимитирали приема на мазнини до 20-30 % от дневните калории. В продължение на пет години хората на тези нискомаслени диети са претърпели с девет по-малко смъртни случая и седем по-малко инфаркта на 1000 души спрямо участниците, които не са трансформирали диетата си.

Джентиле обаче отбелязва, че не трябва да се прекалява с диетите. „ Средиземноморската диета също би трябвало да е обвързвана с сдържаност “, поучава тя. Ядките да вземем за пример са богати на хранителни субстанции, само че и на калории. Една порция ядки дневно значи дребна шепа, означи Джентиле, а не изяждане на половин кутия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР