Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради

...
Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради
Коментари Харесай

Украйна пред Съвета за сигурност: Русия цели пълен контрол върху Азовско море

Извънредното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, свикано поради спора в Азовско море, приключи без да бъде призната резолюция.

В началото на съвещанието участниците отхвърлиха оферти то Русия дневен ред.

След приключването му петте европейски страни, членуващи в Съвета, направиха общо изказване пред пресата, в което обявиха, че " нищо не може да оправдае потреблението на мощ от страна на Русия ". Петте страни - Англия, Франция, Холандия, Полша и Швеция, приканиха Москва да освободи пленените моряците и да върне корабите на Украйна.

Припомняме, през вчерашния ден Русия плени в Азовско море три украински военни кораба и 23 моряци.

 Русия откри трети фронт във войната с Украйна
Русия откри трети фронт във войната с Украйна

Русия иззе три кораба и залови 23-ма украински моряци

Постоянният представител на Украйна Владимир Елченко акцентира по време на полемиките в Съвета за сигурност, че случаят е съзнателна провокация, с която Кремъл цели да откри цялостен надзор върху Азовско море.

" Според наличните оперативни данни, има очевидна опасност от навлизане и окупация на Мариупол и Бердянск, от по-нататъшни нападателни дейности провокации от страна на съветските гранични служби, Федералната работа за сигурност (на Русия - б.р) и военноморските сили на Русия ", предизвести украинският представител.

Руският представител Дмитрий Полянски съобщи че съветските управляващи са сметнали, че на украинските кораби " плуват радикали, искащи да взривят Керченския мост ". По думите му, на един от арестуваните кораби имало двама сътрудници на украинските служби за сигурност, които " признали, че са изпълнявали специфична задача ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР