Извънредният труд ще се увеличи от 150 на 300 часа

...
Извънредният труд ще се увеличи от 150 на 300 часа
Коментари Харесай

Увеличиха извънредния труд от 150 на 300 часа годишно

Извънредният труд ще се усили от 150 на 300 часа за  календарна година, само че това ще става единствено чрез колективно трудово договаряне. Това взеха решение депутатите, приемайки на второ четене промените в Кодекса на труда с 99 гласа " за ", 55 " срещу "  и без " въздържали се ". 

Допълнителните часове работа към този момент ще се изплаща на 4 вместо на 6 месеца. Според сегашните правила работодателят може да отсрочи с шест месеца заплащането на изключителния труд на служителя си. 

" Предложението за увеличение на изключителния труд е извънредно недопустимо, тъй като е в очевиден ущърб на служащите или чиновниците ", каза депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков по време на дебата. Според него е разбираемо от страна на работодателите да търсят малки врати и законодателни промени, които да им дадат опция за увеличение на изключителния труд. 

" Не е обикновено страната да им оказва помощ с това. Днес, в 21 век в Европа и света интензивно се приказва за понижаване на 8-часовия работен ден и за 4-дневна работна седмица, а у нас за увеличение на изключителния труд ", добави още Гьоков. 

На противоположното мнение застана председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. " Предложението за изключителния труд в Кодекса на труда пази правата на служащите ", сподели тя по време на дебата.

" 300 часа ексклузивен труд ще бъдат употребявани единствено при избрани условия. Работниците ясно осъзнават, че няма от кое място да им дойдат средствата за заплати, в случай че не си изработят със личните си ръце тази продукция. Бъдете по-обективни. Влезте в същността на тематиката. Хората не желаят да им защитавате по този метод правата ", сподели още Караянчева и прикани социалистите да не приказват манипулативно, да не изопачават нещата и да не вършат внушения. 

" Лъжа е, че се лишават трудови права. В България изключителният труд е неразрешен. Остават в действие и ограничаването за 150 часа ексклузивен труд. Какво се трансформира? Това, което се трансформира със единодушието на служащите, с групов трудов контракт, изключителният труд в избрани случаи да бъде позволен до 300 часа годишно. За да се случат тези 300 часа, служащите би трябвало да се съгласят ", сподели ръководителят на Социална комисия и народен представител от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов по време на дебата. Той уточни, че казусът не е в тези 300 часа, а в заплащането на изключителния труд. Според него, в случай че могат да трансформират размера на заплащането, незабавно ще решат въпроса с изключителния труд.

Измененията в Кодекса на труда плануват и понижаване на изискуемия стаж на четири месеца за прилагане на годишен отпуск, в случаите на постъпване за първи път на работа.

В окончателните текстове в Кодекса на труда се предлага формалният празник на 24 май  да се назовава " Ден на българската книжовност, култура и просвета ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР