Извънредната мисия на Главна дирекция Здравеопазване и безопасност на храните“

...
Извънредната мисия на Главна дирекция Здравеопазване и безопасност на храните“
Коментари Харесай

Спираме 7 пъти повече храни с пестициди през ГКПП „Капитан Андреево“ в сравнение с 2021 година

Извънредната задача на Главна дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните “ към Европейската комисия, която се организира по покана на държавното управление и БАБХ в интервала 6-9 юли, е открила над 30 хронични нарушавания в контрола на „ Капитан Андреево “.

Това стана ясно от конференция на Министерството на земеделието и Българската организация за сигурност на храните (БАБХ).

Над 800 тона храни със повишено количество пестициди са спрени от импорт у нас през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ от връщането на контрола на страната на пункта до края на юни - със 727.49% повече по отношение на същия интервал през 2021 година Ръстът на отхвърлените артикули в интервала 20 май – 25 юни по отношение на предходния месец /13.04 – 19.05.2022/ е с 261,22%, без значение че общият размер храни, които подлежат на здравен надзор, понижава след поемането на лабораторията от БАБХ.

Фрапиращи разлики сред броя партиди и общото тегло на растителните артикули с пестициди над нормата, спрени от импорт в България и Европейски Съюз от трети страни преди и откакто страната си върна фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, регистрираха Министерството на земеделието и Българската организация за сигурност на храните (БАБХ). Несъответствията са открити при изчерпателен разбор на данните, които през последните 10 години са били разполагаем на управляващите в формалната система на Европейски Съюз за следене на пратките през граничния пункт, TRACES. Държавата възвърне контрола си на границата на 20 май 2022 година, като през миналия десетгодишен интервал той беше в ръцете на частната лаборатория “Евролаб “, а всички пространства бяха отдадени чартърен на една и съща компания.

През последните години към страната са подадени общо 38 сигнала от институции, медии и народни представители, които са алармирали на предходните държавни управления за проблемите - без резултат. Сред тях се откроява недоволство с въпрос от 2017 година на члена на Европейския парламент Кати Пири от холандската Лейбъристка партия, че „ хиляди жители на Европейски Съюз още веднъж са претърпели съществени неудобства заради корупционни практики в България, като да вземем за пример хората да бъдат принудени да заплащат подкупи на границата с Турция “.

На 9 юли завърши и изключителният одит на граничния пункт на Генерална дирекция «Здравеопазване и сигурност на храните» към Европейската комисия, по покана на българската страна.

Резултатите от инспекциите, данните и анализите показаха зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов и изпълнителният шеф на БАБХ Христо Даскалов.

Данни за фитосанитарния и лабораторния надзор

Анализът на статистическите данни от системата TRACES демонстрира освен фрапантни количествени разлики, свързани с пренасочените и унищожените партиди в интервалите преди и след премахването на частната лаборатория от границата, а и несъответствия сред броя на партидите и килограмите на изследваните храни. Компетентните органи следва да открият: дали пробите, взимани от продуктите в предходния интервал, са били обвързани с действителните килограми; дали е имало разединение на партиди и конфискуване единствено на части от тях, с цел да може при определяне на съществуване на пестициди да се отклони една дребна тествана и записана част от пратката, а останалата да се пусне в страната.

Частната лаборатория е записала доста повече проучвания, в сравнение с е физически допустимо да бъдат осъществени в границите на един ден. В 15 от общо 23 обследвани месеца са регистрирани до над 150% повече резултати от проучвания, в сравнение с разрешава теоретичният потенциал на оборудването. Възниква въпросът дали тези проби са били осъществявани в реалност, или в системата са регистрирани нереални документи, или пък са осъществявани, само че без да съблюдават протокола за лабораторни проучвания на Европейски Съюз.

В системата TRACES са открити и голям брой други необясними данни, като прави усещане, че за месец юли 2021 година там няма записана нито една върната партида и стока.

Одит на Европейската комисия

По покана на държавното управление и БАБХ, Главна дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните “ (DG Sante) организира ексклузивен одит в интервала 6-9 юли. Целта му е да поддържа напъните на държавното управление в оставка да възвърне законността и контрола на границата. Европейската комисия ще продължи да следи процеса и ще бъде поръчител за качеството на граничния надзор, без значение кой ръководи страната и БАБХ в идващите месеци и години.

Изпълнителният шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов изброи част от нарушаванията, открити от инспекторите:

- Лошо положение на сградния фонд на лабораторията – това слага под въпрос претенциите на наемателите за последните 10 години за поправки и поддръжка на стойност милиони левове.

- Наемателят е превзел пространствата за реализиране на контрола на вносните фуражи дотам, включително посредством настаняване на трети компании, че се попречва работата на БАБХ и се трансформира функционалното предопределение на обекта, в нарушаване на закона. Във връзка с този проблем са направени голям брой констатации, посрещани с равнодушие от предходната власт.

- Установени са несъответствия във времето за обработка на товарите по време на владението на частния наемател. Одиторите категорично изискват засичане на времето за обслужване на камионите, защото през 2021 година то е приблизително 6 минути, а в този момент – над 20 минути.

«Одиторите установяват още, че дирекция „ Верификация на формалния надзор “ не е правила одит на пункта от 2013 година до момента. Това поражда подозрения за административен чадър от страна на висшия управнически екип на БАБХ към частната компания по време на предходното управление», сподели проф. Даскалов.

Официалният отчет на Европейска комисия се чака през септември 2022 година Правителството в оставка е поискало подпомагане за по-чести одити на DG Sante в бъдеще.

„ Всички данни и сигнали свидетелстват за това, че най-доходоносните действия са били приватизирани. Продължаваме да се борим с контракта за наем на частната компания за лабораторията, спечелила след нереален търг, в нарушаване на законодателството, процедурите и заповеди на министъра. Продължават заканите към чиновници на ниско равнище. Трима инспектори на БАБХ, които трябваше да спомагат за одита на Европейска комисия, не пристигнаха на работа, откакто си пуснаха болничен по едно и също време. Вече са подадени голям брой сигнали към институциите ГДБОП, ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Гранична полиция, Агенция „ Митници “. Още идната седмица ще подадем нови. Сигнализираме и европейските институции, с цел да не допуснем възобновяване на старите схеми на основния за Европейски Съюз граничен пункт “, сподели Иван Христанов, зам.-министър на земеделието в оставка.
„ Действително има упования да паднем от власт и напъните ни да бъдат прекъснати. Това основава опасения за бъдещата сигурност на храните, на хората, само че и за фиска – тъй като страната ще загуби сред 300 и 400 милиона лв. през идващите 10 години. Ще има опити да се върне остарялата скица, като въпросът ще е тест и за служебното държавно управление. През последните седмици отчитаме нараснало внимание от европейските и международните медии към тематиката «Капитан Андреево», което ни дава известна доза успокоение, че няма връщане обратно “., разяснява още Иван Христанов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР