Извънредната епидемична обстановка у нас да се удължи до края

...
Извънредната епидемична обстановка у нас да се удължи до края
Коментари Харесай

Задава се ново удължаване на извънредната епидемична обстановка. Този път - за по-дълъг период

Извънредната епидемиологична конюнктура у нас да се удължи до края на ноември - такова предложение ще отправи главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев до Министерския съвет, заяви самият той след полемика, свързана с провокации и ситуацията с COVID-19 у нас. 

Увеличаването на случаите в Южна Европа и предстоящ взрив на предаване на болестта в учебно заведение още в края на този месец са измежду аргументите за готвеното удължение за по-дълго време. Друга причина е да се пести административно време за приемане на процедурата по удължение от Министерски съвет, изясни доцент Кунчев. 

Нови противоепидемични ограничения няма да се вкарват. Окончателно решение за удължаването на епидемиологичната конюнктура би трябвало да вземе държавното управление.

" За две седмици случаите в Европа са скочили приблизително с 20%. Има обаче страни с по над 80%. На този декор България е една от доста дребното страни с понижение и то е с минус 2,7%. Не е доста, само че на фона на общото нарастване е показателно, че след платото през август успяхме да реализираме няколко седмици на последователно понижаване на случаите. Имайки поради досегашната динамичност можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия, Испания и Португалия ще пристигна при нас или ние сме им я предали, също не е ясно. През последните дни има леко повишаване, тъй че този % минус 2,7 ще премине към повишаване ", сподели доцент Кунчев.

По думите му, се чака другата седмица да бъде подписан договорът за доставка на противогрипните ваксини за възрастни хора. Те ще са безвъзмездни и прогнозите са, че ще бъдат в кабинетите на фамилните лекари в средата на октомври. Според доцент Кунчев ще има задоволително време за имунизация на искащите преди настъпването на грипа. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР