Извънредна кризисна среща на енергийните министри на държавите членки на

...
Извънредна кризисна среща на енергийните министри на държавите членки на
Коментари Харесай

Извънредно заради газа: Евроминистрите на енергетиката решават как да отговорят на Москва


Извънредна спешна среща на енергийните министри на страните членки на Европейския съюз.

Целта на 27-те е обща европейска позиция в отговор на съветското искане за заплащане на газа в рубли. Единна ли остава Европа?

От момента, в който „ Газпром “ спря доставките за България и Полша, един въпрос вълнува всички: кой е идващият? Спешно би трябвало да се подсигуряват нови интерконектори сред страните членки, ако и други се окажат в листата за спрени доставки - това е акцентът в днешната среща.

Другият незабавен за решение въпрос: по какъв начин да се отговори на ценовия потрес поради енергийните източници и какви механизми за взаимност са вероятни сред страните членки.

„ Тази среща е на първо време знак на взаимност с България и Полша. Единодушни сме, че ще продължим да плащаме газа в евро или в долари и няма да позволим да ни се постанова едностранна смяна във към този момент подписани контракти “, съобщи Барбара Помпили, министър на енергетиката и околната среда на Франция.

„ След като от 2 месеца се приготвяме, мога да кажа, че Германия не е против ембарго на съветския нефт. Разбира се, ще бъде тежко, само че сме подготвени да го понесем. Мисля обаче, че други страни имат по-голям проблем с това и мога да вляза в ситуацията им “, сподели Роберт Хабек, министър на стопанската система и опазването на климата на Германия.

Завършило изявлението на българския министър Александър Николов, от което излиза наяве, че е обща е солидарността за България. Потвърдено е, че до две седмици ще проработи спешният център от София, който ще дава отговор за електрическата инфраструктура за югоизточна Европа.

Не е загадка, че Европа готви до дни, ще е подготвена със идващия си шести пакет наказания, които ще се наложат на Русия, а в този пакет ще стартира да се лимитира съветският петрол. Това ще се случва на стадии до края на годината.

Не е загадка също, че Унгария можеше да наложи несъгласие публично не по политическия, а по стопански аргументи и тъкмо с цел да се избегне това несъгласие, най-вероятно ще бъде планувана уговорка за изключение на страни членки, които преценяват, че са доста подвластни от съветския петрол. За момента се приказва за Унгария и Словаки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР