Извънреден брифинг свика Министерски съвет заради скандала с машините за

...
Извънреден брифинг свика Министерски съвет заради скандала с машините за
Коментари Харесай

Властта за скандала с кода на машините: Вотът не може да се манипулира

Извънреден брифинг свика Министерски съвет поради абсурда с машините за гласоподаване, избухнал тази заран. Обяснение във вразка със абсурда даде министърът на електронното ръководство Александър Йоловски. " Съгласно ИК министърът на електронното ръководство и министерството обезпечават удостоверяването на машините за гласоподаване според ИК. Втората задача е и обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден ", изясни той. 

На 9 октомври са изтеглени серийните номера за машините на гласоподаване - номерата на общо 8 броя машини. На тегленето са участвали публицисти, представители на Български институт за стандартизация, както и представители на политическите партии, посочи Йоловски. 

Той уточни, че на 13 октомври е одобрена методиката за удостоверяването на сходствата за машинното гласоподаване. " На 20 октомври, ЦИК прави в следена среда довереното създаване на софтуера, на този развой участват 4 партии. Там се генерира криптографски ключ, така наречен хеш код, с който се подписва софтуера. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване ", изясни министърът на електронното ръководство.

По думите му, самият програмен продукт е заключен от ключ, генериран от паролите на трима представители на ЦИК, определени от разнообразни партии. Паролите на тримата членове са били въведени на място, незабавно след доверенето създаване, което подсигурява, че не може да се поставя случаен програмен продукт на машините, които да манипулират резултатите.

" Сигурността за идния избор се подсигуряват от следното: машините работят като принтери. Те отпечатват квитанция, където се вижда гласа на всеки един гласоподавател. СИК регистрират гласовете на база на подадените разписки. Предвид качествата на моя зам.-министър Михаил Стойнов, на 19 септември съм му упълномощил на министъра на електронното ръководство за удостоверяването на машините. Това са обстоятелствата ", уточни Йоловски.

Той уточни, че отиват с вицепремиера Мария Габриел към Народно събрание, с цел да дават тази информация. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР