Изучавайки новите изображения на мъглявината Орион, направени от телескопа Джеймс

...
Изучавайки новите изображения на мъглявината Орион, направени от телескопа Джеймс
Коментари Харесай

Астрономите откриха десетки необясними обекти в мъглявината Орион

Изучавайки новите изображения на мъглявината Орион, направени от телескопа „ Джеймс Уеб “, астрономите ненадейно откриха няколко десетки странни двойки обекти с размерите на Юпитер. От позиция на сегашните модели на звездообразуване е невероятно да се изясни тяхното битие.

Инфрачервеният телескоп на галактическата обсерватория Джеймс Уеб е особено планиран да прониква в облаци от прахуляк и газ. Направените от него изображения на мъглявината Орион са качени в отворения онлайн списък ESASky. Специалистите от Европейската галактическа организация (ЕКА) изследваха изображенията с висока разграничителна дарба, разгледаха ги в разнообразни дължини на светлинните талази и откриха, както се очакваше, няколко формиращи се протозвезди и млади звезди с прахови дискове към тях. А също и нещо ненадейно.

В това, което на пръв взор наподобява като неразбираемо взаимоотношение на лъчение и химични детайли, астрономите са следили дребни точки. Тези изображения могат да принадлежат към напълно нова категория астрономически обекти.

Учените ги нарекоха JUMBO – двойни обекти с масата на Юпитер. По незнайни аргументи те се срещат по двойки, а масите им варират от половин до няколко маси на Юпитер. Но най-объркващото свойство на JUMBO е, че те се носят свободно в пространството, а не обикалят към звезда.

Въпреки че странстващите планети са известни на астрономите, подобен забележителен брой обекти от клас JUMBO в един район – повече от 30 двойки – слага пред астрономите предизвикателни въпроси: по какъв начин са се образували? Откъде са се появили? И за какво образуват двойки?

Обикновено планетите се образуват от прахови дискове към звездите и постоянно съществува възможност гравитационните взаимоотношения да изпратят някои от тях в междузвездното пространство. Но е малко евентуално това да се случи неведнъж в една и съща област на пространството, написа New Atlas. Не и в подобен огромен брой.

Настоящите модели на образуване на звезди и планети не могат да обяснят JUMBO. Въпреки че те са с размерите на планета, е прекомерно рано да бъдат класифицирани като планети. По-нататъшните наблюдения могат да насочат учените по верния път, само че при този развой може да се наложи да преразгледат някои фундаментални модели.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР