Изтощени от поскъпването и ниските заплати, гърците не отидоха на

...
Изтощени от поскъпването и ниските заплати, гърците не отидоха на
Коментари Харесай

Стачки в Гърция и Белгия: Работници протестират срещу високите разходи за живот

Изтощени от повишаването и ниските заплати, гърците не отидоха на работа в сряда. 24-часовата стачка, проведена от синдикатите в частния и публичния бранш, засегна превоза, учебните заведения и администрацията. Не се движеха метрото, рейсовете, тролейбусите, фериботите.

Журналистите също не отидоха на работните си места, а по малките екрани бяха излъчени единствено репортажи от хода на стачката. Ръководителите на полети също се причислиха към протестните дейности, което докара до анулация на редица полети.

Хиляди хора се включиха в проява в Атина против обществената политика на държавното управление на Кириакос Мицотакис.

Кратки конфликти избухнаха сред дребни групи стачкуващи и полицията в края на шествията в Атина и Солун. И на двете места протестиращите хвърляха коктейли „ Молотов “ и камъни по чиновниците на реда, които дадоха отговор със сълзотворен газ и шокови гранати.

Гърците заплащат един от най-високите налози върху добавената стойност в Европа. А при инфлация от 12% минималната работна заплата е 713 евро.

Работниците в Белгия желаят да се вкара таван на цената на електрическата енергия и да се подсигурява марж на повишаване на заплатите, тъй че да не бъде наранена покупателната дарба на жителите.
Това е проява за покупателна дарба, за заплати, обществени помощи, всичко, което през днешния ден е блокирано. Живеем в спешна обстановка. Кризите се натрупат една след друга и имат шоков резултат. Дори по-богатите минават през високите сметки за електричество.
Ерик Байсенс, шеф на профсъюз FGTB

Само една линия на метрото работеше в Брюксел, а 55% от полетите бяха анулирани. Летище Шарлероа е изцяло затворено. Персоналът на лечебните заведения също се причисли към стачката, обслужваха се единствено незабавните случаи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР