Източното Средиземноморие е регион, в който Европейският съюз вижда бъдещ

...
Източното Средиземноморие е регион, в който Европейският съюз вижда бъдещ
Коментари Харесай

EastMed - алтернативният газов коридор за Европа?

Източното Средиземноморие е район, в който Европейският съюз вижда предстоящ различен кулоар за доставки на природен газ и прави оценка стратегическото му значение за европейската енергийна сигурност и самостоятелност.

Засилва се геостратегическото съдействие сред Кипър, Израел и Гърция. Трите страни имат намерение до края на тази година да сключат междуправителствено съглашение, което ще улесни построяването на газопровода от Източното Средиземноморие до Европа, прочут като EastMed Pipeline. За това се договориха президентът на Кипър Никос Анастасиадис и министър председателите на Гърция Алексис Ципрас и на Израел Бенямин Нетаняху по време на четвъртата си тристранна среща на върхав в кипърската столица Никозия.

Само ден по-рано бе доказано бъдещето на още един значим план в района. След договаряния в Кайро кипърският министър на енергетиката Георгиос Лакотрипис разгласи при започване на седмицата, че Кипър и Египет са доста покрай сключването на междудържавно съглашение за построяването на газопровода, който ще свърже кипърското офшорно газово находище „ Афродита” с терминалите за полутечен газ в Египет и оттова с интернационалните пазари.

Постигнатата договореност сред Анастасиадис, Ципрас и Нетаняху значи доста мощна политическа поддръжка и подтик за осъществяването на огромния план за газопровода EastMed. По него ще се транспортира природен газ от новооткритите източносредиземноморски залежи на Израел и Кипър през Гърция - остров Крит и континенталната част, и отклоняване към Италия, до европейския пазар.

България може да се включи в него посредством интерконектора с Гърция. Стойността на трасето от близо 2000 км, 1300 км. под вода, се пресмята на близо 7 милиарда евро, а построяването му ще отнеме 6-7 години.

Въпреки демонстрираната в Никозия воля на водачите на трите страни, EastMed е изправен пред съществени търговски и политически трудности. Като енергиен план той е политически значим за района, само че комплициран, сложен и безценен за реализация, е общата позиция на специалистите. Технически и финансово построяването му към момента е „ огромно предизвикателство”.
" Насърчаването на газопровода EastMed е основен детайл от съдействието ни. Ние още веднъж потвърдихме уговорката си да работим за подписването на съответното транснационално съглашение в границите на 2018 година Този план основава невиждана мрежа, основана на общи ползи и явни стратегически изгоди и за нашите страни, и отвън тях, както и осъществяването му ще способства интензивно за сигурността на енергийните доставки за Европейския съюз” , съобщи президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Източносредиземноморските страни дадоха ясна поръчка, че не престават енергийната си стратегия макар политическите провокации, разтърсвания и спорове в района. За Кипър тази решителност е още по-важна, тъй като е на фона на заканите и противозаконните дейности на Турция в неговата изключителна икономическа зона. Не единствено енергиен план, а план с огромно геополитическо значение, бе оценката за него на премиера на Гърция Алексис Ципрас, който заключи: „ Ние приказваме за енергийни и телекомуникационни пътища на бъдещето на района и Европа ". Според министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху „ газопроводът EastMed е доста значимо, доста съществено начинание освен за нашите три страни и за Италия, само че и за Европейския съюз, доколкото диверсифицира своите енергийни източници”. Залежите в откритите до момента залежи на Израел и Кипър не са в количества, които да обезпечат в дълготраен проект икономическата му жизненост, изключително при световните ниски цени на природния газ. Затова доста очаквания са ориентирани в този момент към идната работа във водите на Кипър на две компании. Италианската Eni, чиято сондажна платформа през февруари бе блокирана от турски военни кораби и не можа да стигне до избрания за продупчване сектор, в края на април удостовери, че не се отхвърля и ще продължи изследванията си. Американската ЕxxonMobil се готви за два сондажа в ранната есен. Положителен отговор от техните дейности може да промени в огромна степен газовия баланс и свързаната с него геополитика в района.

Големият проблем обаче остават политическите провокации – и най-много провокациите и напрежението, предизвиквани от Турция. " Политическите проблеми предхождат енергийните проблеми и вършат обстановката доста комплицирана ", акцентира доктор Зенонас Дзиарас от Департамента по обществени и политически науки в Университета на Кипър, експерт по Турция и Близкия изток, разяснявайки за БНР договореностите сред Кипър, Гърция и Израел. „ Тъй като тези страни започнаха да си сътрудничат главно поради енергетиката, политическият комплекс в този момент към този момент е и енергиен комплекс. Ситуацията е доста комплицирана. Оформиха се два полюса.Политическият проблем съществувашеи преди в района, само че енергетиката бе лепилото, което слепи тези три страни и те се оформиха като другия полюс в контраст на Турция”.

Само ден след срещата на Анастасиадис, Ципрас и Нетаняху водачът на кипърските турци в етнически разделения от 44 години остров Мустафа Акънджъ реагира остро, като съобщи, че „ не е допустимо да се способства за мира и стабилността в района, като се изключват кипърските турци и Турция от въпроса за енергийните запаси в Източното Средиземноморие”. Той за следващ път се опълчи на газопровода EastMed, като съобщи, че по-краткият, бърз и стопански преференциален маршрут за превозването на природния газ от района е през Турция.

Кризата се задълбочава и от предизвестията на Анкара и политическото управление на кипърските турци, че ще отговорят на „ едностранните” дейности на кипърските гърци със лични сондажи за газ в региона на острова. Според доктор Зенонас Дзиарас " задачите и визиятата, които Ердоган и Турция имат тъкмо в този момент, няма да се трансформират след изборите на 24 юни. Той ще бъде по-силен след изборите, ще може да ръководи посредством президентски укази, ще може да реализира на процедура визията си да смени геополитическия ред в Източното Средиземноморие и Близкия изток”.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР