Източноправославните християни честват днес празника Вход Господен в Иерусалим, наричан

...
Източноправославните християни честват днес празника Вход Господен в Иерусалим, наричан
Коментари Харесай

Празнуваме Цветница! Ще раздават върбовите клонки на открито пред храмовете

Източноправославните християни празнуват през днешния ден празника Вход Господен в Иерусалим, именуван още Цветница, Цветна неделя или Връбница, а от западните църкви - Палмова неделя. Празникът открива Страстната седмица - последната седмица от Великия пост, - през която вярващите съпреживяват страданията и гибелта на Исус Христос на кръста. 

За втора година, в която посрещаме празника в пандемична конюнктура, службите ще са пред храмовете, а здравните власти оповестиха и ограничения, които да се съблюдават. Влизането в църквите няма да бъде неразрешено, само че всички богомолци би трябвало да бъдат с маски като се изключи свещенослужителите. Ще би трябвало да се съблюдава физическа отдалеченост от 1,5 метра, а вярвашите да не допират реликвите и да не целуват иконите. Върбовите клончета на Цветница ще се раздават навън.  Църквите ще би трябвало да обезпечат дезинфектант на входа на храма, да се дезинфекцират повърхностите, а потокът от хора ще бъде контролиран като се обособят коридори за вход-изход. При опция ще бъдат понижени църковната работа и обред. За спазването на ограниченията ще следи полицията.  

В четирите евангелия на Новия завет се разказва влизането на Христос в Ерусалим, яхнал магаренце. Според тях народът го е приветствал и постилал пътя му с одежди, цветя и палмови клончета, с каквито по обичая са били посрещани спечелилите. Същия ден Божият наследник отива в иерусалимския храм, прогонва оттова търговците и изцелява заболели и недъгави люде. След това жителите на града повярвали, че той е Спасителят. 

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клончета портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клончета символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през интервала на постите, се позволява риба.

Имен ден честват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и всички с имена на цветя и дървета.

Екипът на Мениджър нюз пожелава здраве, благополучие и шанс на всички именици! 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР