Източноевропейските страни останаха с празни ръце при разпределението на ключовите

...
Източноевропейските страни останаха с празни ръце при разпределението на ключовите
Коментари Харесай

Източноевропейците спряха Тимерманс, но не получиха нищо

Източноевропейските страни останаха с празни ръце при разпределението на основните постове в Европейски Съюз, откакто изразходваха целия си политически капитал, с цел да съумеят да блокират номинацията на холандския социалист Франс Тимерманс за ръководител на изпълнителния орган - Европейската комисия, разяснява организация Ройтерс.

Като зам.-председател на досегашния състав на комисията Тимерманс дразнеше националистическите държавни управления на Полша и Унгария, ставайки изразител на рецензиите на Европейски Съюз против тяхната политика по отношение на върховенството на закона и демократичните свободи. Сега той евентуално ще остане зам.-председател на идната комисия, чийто мандат стартира на 1 ноември.

Но в този момент никакъв представител от някогашния комунистически Изток няма да оглавява нито една от основните институции на Европейски Съюз през идващите пет години вследствие на маратонските договаряния, които демонстрираха растящите разделения в блока.

На миналата в разпри и пазарлъци тридневна среща на върха, завършила във вторник, източноевропейците освен пропиляха шанса си да укрепят институиционалното си въздействие. Те също по този начин огорчиха по-богатите западноевропейски страни, които така и така към този момент са все по-недоволни от отхвърли им да сътрудничат по миграцията, климатичните промени и други проблеми.

" В-4 (Вишеградската четворка) се заинатиха и съумяха да блокират Тимерманс поради готовността му да отстоява върховенството на закона в Европейски Съюз, - сподели неназован чиновник от Европейски Съюз, визирайки четворката, състояща се от Полша, Унгария, Чехия и Словакия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР