Източнк: „Тенис лакът” или латерален епикондилит е често срещан проблем

...
Източнк: „Тенис лакът” или латерален епикондилит е често срещан проблем
Коментари Харесай

Кинезитерапия и тенис лакът

Източнк:

„ Тенис лакът” или латерален епикондилит е постоянно срещан проблем в нашата кинезитерапевтична процедура. Най-често тези термини разказват болки от външната страна на лакътя, както и болки по предмишницата наоколо до лакътя. В нередки случаи болката се популяризира до китката и дланта. Терминът произлиза от играта на тенис, където има доста претоварване в региона на лакътя.

Каква е клиничната картина на тенис лакътя?

Пациентите се оплакват от болежка, която се появява при интензивности като взимане на цялостна чаша с кафе, при работа с мишка, работа на компютър и други Често неподвижен няма болежка, само че при така наречен “екстензорна активност” болката се появява още веднъж. Екстензори или мускули разгъвачи са тези мускули на предмишницата, които повдигат дланта и пръстите. В острата фаза на казуса постоянно се стига и до изпускане на предмети и уязвимост на захвата. Всъщност, повода за слабостта на захвата не е някаква неврологична увреда или скъсване на мускулни нишки, а... болката.

Всъщност, механизмът, по който се получава болката зависи от доста и разнообразни фактори. Какви са те?

Всъщност латералния епикондилит може да бъде получен като разследване на контузия, само че най-често се свързва с феномена на претоварване или така наречен overuse phenomenon. Други фактори за появяването му са свързани с недъгавост на сухожилията и нарушение на кръвоснабдяването локално на мускулите и сухожилията в региона. Честа причина за появяването на тенис лакът са и честите повтарящи се придвижвания да вземем за пример при продължителна работа с мишка пред компютър, само че и при продължителни хватателни/ захващащи придвижвания с ръцете. Тенис лакът може да се предизвика от фиброзна тъкан от белег и/или контрактура на лакътната става, получена при контузия.

Погледнато не толкоз локално в лакътната става, болката в лакътя може да е породена от обезщетителен механизъм при хора, на които се открива вдървеност или нарушена подвижност в

тялото (например лимитирани ротации на тялото), съкратен необятен гръбен мускул (m. latissimus dorsi), претрупан пронаторен мускул (m. pronator) и така нататък

В нашата процедура постоянно при пациенти с тенис лакът откриваме проблеми в раменния пояс, свързани с недобрата непоклатимост на скапулоторакалната става (ставата формирана от лопатката и ребрата), което претрупва както раменната става, по този начин и лакътната става.

Свързани публикации.. Наклонът на таза претрупва кръста 0 Приложение на нееластичен тейпинг в кинезитерапията 0 Защо е значимо да се възвърне разгъването на коляното след контузия? 1

Често при функционално проучване на лакътната става се открива болежка в зоната на залавните места на муслулите екстензори на длантта и пръстите. Чисто теоретично мислим за увреда на 6 разнообразни мускула: m. extensor carpi radialis longus and brevis; m. extensor carpi ulnaris; m. extensor digitorum communis; m. extensor indicis proprius; m. extensor digiti minimi. Специфично проучване демонстрира, кой/кои от тези мускули е/са отговорен/ни за казуса.

Според известния британски ортопед - хирург Д-р Джеймс Сириакс има 4 разнообразни типа тенис-лакът.

Болките в региона на лакътя са сложни за повлияване, само че има и най-различни способи за справяне с казуса, като да вземем за пример слагане на инжекции с кортикостероиди, разнообразни типове апаратни физиопроцедури и други

Един от най-познатите физиотерапевтични/кинезитерапевтични способи за справяне с казуса е манулната терапия по концепцията „ Мълиган”. Техниките употребявани при лекуването са лесни за осъществяване и ефикасни (Фиг.1).

Фиг. 1 Техники от концепцията Mulligan с потребление на лечебен колан

Защо да изберем тъкмо тези техники?

При вярното им приложение, болките в лакътя изчезват. Второто преимущество е, че могат да се извършват и в домашни условия от страна на пациента!

Друг ефикасен способ е дълбоката транзверзална разтривка (DTM) по методиката на доктор Сириакс в композиция с операцията на Mill (Фиг.2 и 3).

Фиг. 2 Подготовка за дълбока транзверзална разтривка на сухожилието на m.extensor carpi radialis brevis

Фиг. 3 Манипулация на Мил

При изследване направено в Бризбейн, Австралия¹, при което са взели участие 198 пациента с клинично сложена диагноза „ тенис лакът” от не по-малко от 6 седмици е изработен изводът, че „ комбинацията от профилирани мануални техники и профилирани упражнения” имат по-добър резултат в съпоставяне от „ използването на кортикостероидни инжекции” или „ липса на каквото и да е било лечение”.

Едно ново научно изследване от 2017 г.² демонстрира, че дълбоката транзверзална разтривка е по-ефективна при тенис лакът от инжекция с кортизон (кортикостероид) в по-дългосрочен проект след лекуването (половин година след лечението). Двата метода са еднообразно ефикасни в интервала 6-12 седмици.

Поставянето на приложения от кинезиотейпинг способ по подобаващ метод също оказва помощ при острия стадии на казуса. В нашата процедура комбинирането на мануална терапия по Mulligan, техники и операции от методиката на Сириакс, кинезиотейпинг и профилирани извършения доста вземат решение казуса в по-дългосрочен проект.

Библиография:

1. Bisset L, Beller E, Jull G, Brooks P, Darnell R, Vicenzino B.,: Mobilisation with movement and exercise, corticosteroid injection, or wait and see for tennis elbow: randomised trial. BMJ. 2006 Nov 4;333(7575):939.
2. Yi R, Bratchenko WW, Tan V.,: Deep Friction Massage Versus Steroid Injection in the Treatment of Lateral Epicondylitis. Hand (N Y). 2017 Feb 1.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР