Източните държави от Европейския съюз настояват ЕС да наложи мита

...
Източните държави от Европейския съюз настояват ЕС да наложи мита
Коментари Харесай

5 еврочленки, сред тях и България, искат мита за внос на украинско зърно

Източните страни от Европейския съюз упорстват Европейски Съюз да наложи мита за импорт на украинско зърно , заяви в понеделник унгарското земеделско министерство, представено от " Ройтерс ".

Унгарското министерството сподели, че министрите на земеделието от България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за ограниченията, заявявайки, че по-евтините селскостопански артикули от Украйна изяждат техните експортни пазари.

Петте подписали са измежду шест държави-членки на Европейски Съюз , които създават доста повече пшеница и царевица, в сравнение с им е належащо, което е от основно значение за европейската продоволствена сигурност и стратегическия суверенитет на Европейски Съюз, споделиха министрите.

" Ето за какво Брюксел би трябвало да вкара ограничения, които пазят пазарите на страните членки , граничещи с Украйна, като в същото време им оказват помощ да употребяват цялостния си експортен капацитет ", се споделя в писмото, подписано от министрите, в това число министъра на земеделието на Унгария Ищван Наги.

" Една от тези ограничения може да бъде въвеждането на вносни мита върху най-чувствителните селскостопански артикули . "

По-големите размери на фермите в Украйна вършат износа на зърно от страната по-евтин и това изтласква фермерите от Европейски Съюз от техните обичайни експортни пазари, споделят министрите.

Фермерите в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия " претърпяха обилни вреди " , откакто Европейски Съюз спря квотите за импорт и митата върху зърно от Украйна предходната година, се споделя още в писмото.

Министрите също по този начин приканват Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, да изследва в отчет дали индустриалните насоки на Украйна са в сходство със стандартите на Европейски Съюз.

Жалбите са адресирани до еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и комисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Износът на зърно е необичаен източник на напрежение сред Киев и неговите съседи от Европейски Съюз, защото България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се трансфораха в различни директни направления за украинско зърно , с цел да оказват помощ за компенсиране на по-бавния експорт през черноморските пристанища на Украйна след съветската инвазия през 2022 година

Фермерите в тези страни стачкуват против тези колета, потвърждавайки, че нарушават локалните пазари.

Полша, Словакия и Унгария предишния септември, откакто Европейската комисия в петте прилежащи на Украйна страни от Европейски Съюз.  И трите забрани се ползват единствено за вътрешния импорт и не засягат преноса към идващите пазари.

Украйна отговори, като против трите страни, до момента в който други членки на Европейски Съюз осъдиха едностранните ходове.

България също наложи , а по-късно мярката бе

, има, както призна министър Кирил Вътев.
 Германски фермери стачкуват в Берлин против по-високите налози Обновена
Германски фермери стачкуват в Берлин против по-високите налози

Натискът върху върху обединението на канцлера Олаф Шолц се засилва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР