Източник: ВМА Медицински специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) се поклониха

...
Източник: ВМА Медицински специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) се поклониха
Коментари Харесай

Почитаме лекарите, загинали за свободата на България

Източник: ВМА

Медицински експерти от Военномедицинска академия (ВМА) се поклониха пред лекарите, починали за свободата на България. Те се събраха пред Докторския монумент в двора на болничното заведение и поставиха цветя.

Традиционното поклонение е проведено от Българския червен кръст във връзка 140-тaта годишнина от Освобождението на България.

По-рано свещенослужители от храма “Свети Николай” отслужиха панихида в памет на починалите, а офицери и гвардейци от Националната гвардейска част отдадоха военни почести.

На формалната гала в София

участва началникът на ВМА бригаден военачалник професор Венцислав Мутафчийски.

Докторският монумент в София е основан към 1882-1883 година по концепция на съветски лекари – участници във войната, които вземат решение да увековечат паметта на своите бойни приятели, починали при осъществяване на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която вземат участие и доста българи.

Заедно със събраните средства у нас се получава и планът на съветския проектант Антон Осипович Томишко. Главният проектант на София Колар провежда построяването на паметника от бял пясъчен камък във формата на четиристенна пресечена пирамида.

Свързани публикации.. Нов скенер за годишнината на Военна болница-Пловдив 0 Президентът удостои началника на ВМА с висше офицерско звание 0 Болниците може да продават парцели, с цел да платят задълженията си 0

Върху каменните блокове са изсечени семействата и буквите на 531 души, така наречен “медицински чинове”, починали през Освободителната война. Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя-патриот доктор Константин Везенков.

На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са починали най-вече медици – Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.

Вечна памет на лекарите, починали за свободата на България!
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР