Източник: Shutterstock Важно е зъбите да бъдат подредени добре, не

...
Източник: Shutterstock Важно е зъбите да бъдат подредени добре, не
Коментари Харесай

Зъбни дъги – защо е важно зъбите да бъдат подредени добре?

Източник: Shutterstock

Важно е зъбите да бъдат подредени добре, освен от естетическа позиция, само че и от функционална. Когато има дисторция на зъбните дъги, т.е. не са подредени вярно, плъзгането на челюстите една към друга не се случва по верни равнини, което води до хронично травмиране на зъбите. Най-често тези контузии се показват в заличаване на зъбите, забележими деформации във формата и отчупване на части от зъбите.

Неправилната класификация на зъбите затруднява положителната орална хигиена, което е причина за по-лесно развиване на разнообразни инфекции и проблеми с устната празнина.



Такива са, да вземем за пример, кариес, инфектиране на венците и даже загуба на зъби.

Освен бързото изхабяване, погрешно подредените зъби могат да дадат отражение и в работата на ставата на долната челюст.

Резултатите могат да бъдат от звук в ставата при придвижване до мъчителни положения. Неравномерните зъбни редици могат да причинят и затруднения, съпроводени с неспособност за отваряне и затваряне на устата и остра болежка.

Свързани публикации.. Тайни за искрящо бяла усмивка 0 Протези и импланти - по какъв начин да изградите усмивката си още веднъж след загуба на зъб? 0 Кариес - по какъв начин да не го допуснем? 0

Подреждането на зъбите е значимо и би трябвало да се обръща нужното внимание на зъбните редици още от детска възраст. Д-р Бранимир Кирилов от Medical Dent поучава всички родители „ да заведат децата си на ортодонт още на 3-годишна възраст, както по принцип би трябвало да се направи, с цел да може целият пробив и промяна на зъбите да бъде проследено от ортодонт и в случай че се постанова интервенция на зъболекар, тя да бъде ранна. “

За постигането на равни и подредени зъбни редици при децата е целесъобразна консултация с зъболекар и слагането на преносими апарати . Тяхната съществена цел е да приготвят челюстта за бъдещите зъби. По този метод, когато пристигна времето за пробив на непрекъснати зъби, те да пробиват в една готова, като размери, челюст и да застанат на мястото си.

Често, след използването на тези преносими апарати може да се наложи и слагането на ортодонтски апарати, които да подкрепят зъба да застане на точното място. Така се реализира положителната и функционална класификация на зъбите. Основно ортодонтските апарати се разделят на 2 типа – закрепени и сменяеми .

Фиксираните апарати, най-често брекети , се състоят от няколко детайла, които се фиксират към единични задни зъби, които да играят ролята на опора. След това самите брекети се залепят за останалите зъби и благодарение на железна дъга е съединяват между тях. При стягане на дъгата се основава напрежение, което оказва помощ за наместването им в вярна позиция. Брекетите изискват обслужване и промяна на металната дъга в другите стадии от процеса. Съвременната медицина дава опцията на всеки пациент да избере най-подходящите брекети, като те оферират богато многообразие от железни, полуестетични, керамични и сапфирени оферти. Освен това пациентът може да има избор дали брекетите да бъдат захванати от външната или от вътрешната част на зъбните редици, като това би трябвало да бъде съветвано с зъболекар.

Сменяемите апарати се разделят на няколко типа, като главните са сменяеми шини и алайнъри, като да вземем за пример шините Invisalign. Сменяемите шини са подобаващи за подреждането на зъбните редици при деца и подрастващи.

Шините Invisalign са новаторско и щадящо зъбите решение за поправяне на подредбата на зъбите. С тяхна помощ пациентът получава оптимален резултат, като си икономисва нежелания тип на обичайните брекети и общоприетите шини. Invisalign предлага елементарно разчистване, както и опцията да бъдат сваляни когато и да е, съгласно желанието на пациента. Предимствата на този вид шини са бързите резултати , по-лесното поддържане на добра орална хигиена и обстоятелството, че те са транспарантни и на практика невидими .

Важен детайл от подреждането на зъбните редици е спазването на отлична орална хигиена. При нея се употребяват по-специфични принадлежности, които разрешават навлизане в дълбочина, без значение от апаратите за фиксиране. Такива са да вземем за пример специфична ортодонтска четка, междузъбни четки, както и конци. Спазването на добра орална хигиена ще ви отбрани от развиването на кариеси по време на самото лекуване.

Независимо на каква възраст сте, екипът на Medical Dent ви поучава да се погрижите за вашата усмивка и подредбата на вашите зъби. По този метод ще си гарантирате освен красива и здрава усмивка, само че и вярно действие на зъбните редици.

За повече информация се свържете с екипа на Medical Dent!
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР