Източник: МБАЛ Христо Ботев“ Български лекарски съюз е против закриване

...
Източник: МБАЛ Христо Ботев“ Български лекарски съюз е против закриване
Коментари Харесай

БЛС против закриване на отделение във Врачанската болница

Източник: МБАЛ „ Христо Ботев “

Български лекарски съюз е срещу закриване на отделениeто по устни, носни и гърлени заболявания в МБАЛ „ Христо Ботев “, гр. Враца. Това излиза наяве от писмо на съсловната организация, изпратено до здравния министър Кирил Ананиев.

„ Български лекарски съюз получи уведомително писмо от началникът на УНГ поделение в МБАЛ „ Христо Ботев “, гр. Враца, по отношение на предприемане на оздравителни ограничения на лечебното заведение, за попречване банкрут на болничното заведение. В писмото до Управителния съвет на БЛС, една от посочените ограничения за възобновяване активността на лечебното заведение е преструктуриране на болничното заведение, посредством закриване на отделението по ушни, носни и гърлени заболявания. Учудени сме от взетото съществено решение за затваряне на едно от основните за района отделения, вземайки поради отрицателния резултат върху популацията от региона “, стартира писмото, подписано от доктор Венцислав Грозев, ръководител на БЛС.

От Лекарския съюз не утвърждават закриването на отделението да бъде част от ограниченията за излекуване на врачанската болница и дават своите доводи зd това. „ Отделението по УНГ в МБАЛ „ Христо Ботев “ е основано през 1946 година и е с максимален потенциал в региона – 10 кревати, трима експерти УНГ, седем сестри и трима санитари. Алтернативните УНГотделения в региона се намират във Видин и Монтана, които са със доста по-малка леглова база и личен състав “, се споделя в писмото.

Ако бъде закрито въпросното поделение, целият поток от пациенти би трябвало да бъде пренасочен към по-малките отделения в Монтана и Видин, които нямат нужния потенциал. От БЛС показват, че популацията на област Враца е над 180 000 души, като единствено община Враца има население от 65 905 лица или малко над 39% от общият брой за региона. Лекарите са безапелационни, че техните сътрудници в по-малките градове нямат да могат да отговорят на потребностите на пациентите от Враца и поради това, че активността им е лимитирана.

Свързани публикации.. БЛС желае потребителска такса от 2,90 за всички 0 Д-р Стоян Борисов: Таксата за обзор - 1% от минималната работна заплата 0 Джипитата получиха дължимото за септември, октомври и ноември 0

Друг аргумент, който дават от съсловието е, че въпросната мярка „ опонира на конституционните права на жителите за достъп до своевременна здравна помощ “. Ако тя бъде взета, МБАЛ „ Христо Ботев “ няма да може да посрещне потребностите на жителите както от планови, по този начин и от незабавни УНГ случаи. По този метод ще се наложи превозването на хора от Враца до Видин или Монтана, което ще забави лекуването.

Д-р Грозев показва, че базата на врачанската болница се употребява за образование на студенти от Колежа за медицински сестри и акушерки, гр. Враца. Ако се закрие УНГ отделението, ще се наруши образованието на младите фрагменти, специализиращи в тази сфера. „ Неочакваната мярка за затваряне на стратегическо за региона поделение, би довела до извънредно неодобрение у жителите в района, както и до изцяло понижаване качеството на предлаганата от лечебното заведение здравна услуга “, приключва писмото. То е изпратено с копие до доктор Даниела Дариткова, ръководител на здравната комисия в Народното събрание, както и до представителите на община Враца.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР