Източник: Архив Puls.bg Остра е необходимостта от законодателно уреждане на

...
Източник: Архив Puls.bg Остра е необходимостта от законодателно уреждане на
Коментари Харесай

Кой извършва медицински услуги по домовете? Отговорът е: Не се знае!

Източник: Архив Puls.bg

Остра е нуждата от законодателно споразумяване на дейностите по здравни грижи отвън лечебните заведения, тъй като сега те се намират

напълно в зоната на сивата стопанска система, а също така са свързани с многочислени опасности за пациентите и неустановеност за медицинските експерти. За това сигнализираха от Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) в отворено писмо до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и медиите.

Реакцията на съсловната организация бе предизвикана от сигнал на Пациентски организации „ Заедно с теб “ за съмнителна активност на уебсайт, който набира медицински сестри за домашни грижи, без да изисква от тях тапия за обучение или директен контакт за асортимент съгласно избрани критерии, а единствено онлайн регистрация. Според „ Заедно с теб “ те самите са били сигнализирани от свои членове, които са удостоверили, че са се записали гладко, без да имат нужната подготовка. Също по този начин организацията има информация, че по домовете вървят лица, които не са в положение да правят медицински операции.

Според БАПЗГ случилото се за следващ път извежда на напред във времето съществени проблеми, свързани с регулацията на сестринската и други сродни действия в изискванията на извънболнична помощ, а този вакуум поражда избрани опасения за качеството на този тип медицински услуги и контрола върху упражняването им.

"Този въпрос към момента няма отговор, макар поредните и целенасочени старания на БАПЗГ повече от 10 години да бъде открито неговото законово решение ", се споделя в писмото, подписано от председателката на асоциацията Милка Василева. В него се показва паника от обстоятелството, че към този момент никой не събира информация за

професионалната подготвеност на хора, които се показват за медицински експерти и оказват здравни услуги по домовете, нито се знае каква е отговорността им. В същото време, показва Милка Василева в позицията си е значимо да се знае, че самите експерти, които оказват здравни грижи по домовете, също нямат сигурност и отбрана.

Свързани публикации.. Милка Василева: Акушерките получават чудесно образование, само че не и почитание в обществото 1 Милка Василева е новият ръководител на БАПЗГ 0 11 000 медицински сестри не доближават у нас 1

"Получава се абсурд – от една страна има разпоредба на Министерството на здравеопазването от 8 февруари 2011 година за професионалните действия, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти могат да правят по предопределение или независимо, въпреки това – осъществяването на действия по здравни грижи в частната процедура не е регламентирано от закона. За да отговорят на потребностите на пациентите експерти по здравни грижи се записват по

Търговския закон и правят действия по домовете без контрола на РЗИ и БАПЗГ. По този метод няма гаранция за тяхната професионална подготвеност и качеството на осъществените от тях действия по здравни грижи “, означават от БАПЗГ.

От асоциацията сигнализират, че при сегашната липса на правна регулация за възрастните хора, пациентите, изписани след болнично лекуване и всички нуждаещи се от грижи в дома е минала напълно в сивата стопанска система, без надзор и без правилник, като същото е годно и за дейностите на рехабилитаторите. Според асоциацията изключително рисково е и безразборното основаване на „ Училища за бременни и родители “ от лица без здравно обучение.

БАПЗГ предизвестява, че в случай че не се вземат незабавни ограничения за решаването на посочените проблеми, отрицателните последствия за обществото и цялата здравна система ще се задълбочават. Според съсловната организация на здравния бранш е нужна промяна, която да подсигурява осъществяването на качествени здравни грижи в извънболничната помощ от експерти в сходство с всички условия на способените здравни институции и на професионалните стандарти на съсловната организация.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР