Изтъкнати германски икономисти се противопоставиха на предложенията на френския президент

...
Изтъкнати германски икономисти се противопоставиха на предложенията на френския президент
Коментари Харесай

Германски икономисти скочиха срещу плана на Макрон за реформа на еврозоната

Изтъкнати немски икономисти се опълчиха на предложенията на френския президент Еманюел Макрон за промяна на еврозоната, отхвърляйки ги като рискови и акцентирайки, че единният валутен блок не би трябвало да се трансформира в съюз, в който се разпределят пасивите, оповестява " Ройтерс ".

Макрон желае да се сътвори обособен бюджет за еврозоната, да се назначи министър на финансите и да се трансформира Европейският механизъм за непоклатимост, който е избавителният фонд за незабавни случаи, в Европейски валутен фонд.

Групата икономисти от най-силната стопанска система в Европа включва Юрген Щарк, някогашен член на управителния съвет на Европейската централна банка, който напусна през 2011 година след скандал по отношение на политиката на банката, и Ханс-Вернер Зин, който е някогашен началник на авторитетния мозъчен концерн Ifo в Мюнхен.

" Ние, 154 професори по стопанска система, предизвестяваме да не се разпростира европейският валутен и банков съюз в съюз на пасиви ", пишат те във в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".

Идеите, препоръчани от Макрон и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, " включват огромни опасности за европейските жители ", прибавят специалистите. Юнкер съобщи, че Европейският съюз би трябвало да има министри на стопанската система и финансите.

Превръщането на Европейския механизъм за непоклатимост в общ предпазен механизъм за банките би отслабило тласъците за банките и надзорните органи да се оправят с неприятните заеми, акцентират икономистите, добавяйки, че в случай че Европейският механизъм за непоклатимост се трансформира в Европейски валутен фонд според европейското законодателство, той може да бъде повлиян от страни, които не са част от еврозоната.

Планираният Европейски капиталов фонд и различен за поддръжка на структурните промени биха довели до " по-нататъшни прехвърляния и заеми за страните от еврозоната, които в предишното не съумяха да извършат нужните промени ", прибавят икономистите.

А съществуването на европейски финансов министър, който управлява средства, ще докара, посредством разговор с Европейската централна банка, до още по-политизирана парична политика на централната банка, подкопавайки растежа и застрашавайки просперитета в Европа като цяло.

Германският канцлер Ангела Меркел прикани за подсилване на еврозоната и поддържа предложенията на немския финансов министър, който е от Социалдемократическата партия, за превръщането на Европейския механизъм за непоклатимост в механизъм за справяне с неприятните банки.

Но Меркел е безапелационна, че германците няма да поемат по-големи опасности и че обособените членове би трябвало да поемат отговорност за себе си в границите на валутния съюз. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР