Изстрелването на руската ракета Союз-2.1а с пилотирания космически кораб Союз

...
Изстрелването на руската ракета Союз-2.1а с пилотирания космически кораб Союз
Коментари Харесай

За първи път. Защо изстрелването на руския кораб Союз в космоса беше прекратено секунди преди старта

Изстрелването на съветската ракета " Союз-2.1а " с пилотирания галактически транспортен съд " Союз МС-25 " от космодрума Байконур в Казахстан към Международната галактическа станция (МКС) в четвъртък ненадейно беше прекъснато директно преди старта.

Само 20 секунди преди планувания час се задейства автоматизираната система за сигурност и корабът с американка, руснак и беларускиня на борда не можа да излети. Това беше излъчено в канала на съветската галактическа организация Роскосмос в YouTube. Екипажът беше евакуиран сполучливо от капсулата „ Союз “.

Провалът на задачата се счита за исторически, защото за първи път съветски пилотиран транспортен съд не съумява да излети поради проблем, зародил в последните секунди. Отлагания е имало и преди в съветската пилотирана стратегия, само че всички са били обявявани по време на предстартовите инспекции в деня преди излитането и в никакъв случай на подобен късен стадий.

Космическият транспортен съд трябваше да излети в 13,21 часа по Гринуич. Непосредствено преди този момент дикторът разгласи, че изстрелването няма да се състои. Първоначално повода не беше обявена, само че по-късно ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов сподели, че инженерите са открили спад на напрежението в източника на зареждане.

Научният блогър Иля Овчинников , който е участвал на космодрума, заяви в Telegram, че е имало спешно прекъсване на моторите. При изстрелването, излъчено в канала на НАСА, е обявено, че моторите не са се присъединили по проект.
Международният екипаж
На борда на " Союз " бяха руснакът Олег Новицки , беларускинята Марина Василевская и американката Трейси Дайсън . Василевская трябваше да стане първата жена космонавт в историята на Беларус.

За Дайсън това трябваше да бъде третото пътешестване до орбиталния комплекс, където да прекара 6 месеца. Новицки, който щеше да реализира четвъртия си полет до орбиталния пост, и Василевска трябваше да се върнат на Земята след 12 дни в орбита - на е 2 април .
 На тази фотография, оповестена от Роскосмос, астронавтът на НАСА Трейси Дайсън (в центъра), руснакът Олег Новицки и Марина Василевская от Беларус махат, до момента в който се качват на борда на галактическия транспортен съд
Следващият стартов прозорец за изстрелване към МКС ще бъде в събота, 23 март . Русия продължава да разчита на модифицирани версии на ракети руски дизайн за извеждане в орбита на комерсиални спътници, както и за превозване на екипажи и товари до МКС. Въпреки че екипажът не е бил в заплаха, прекратеното изстрелване е забележителен случай за съветската галактическа стратегия.

Той последва неуспеха при изстрелването през октомври 2018 година , когато ракетата „ Союз “, превозваше астронавта на НАСА Ник Хейг и Алексей Овчинин от Роскосмос до МКС. Екипажът катапултира на втората минута от полета на височина към 50 км . Комисията, проверяваща случая, съобщи, че повода за случая е разхерметизиране на горивния контейнер.

" Союз " са галактически кораби, проектирани от Сергей Корольов за руската галактическа стратегия. " Союз " замества кораба " Восход " и в началото е умислен като част от програмата на Съюз на съветските социалистически републики за пращане на космонавти на Луната. Първият безпилотен полет е на 28 ноември 1966 година Първият пилотиран полет е на 23 април 1967 година

МКС, която служи като знак на интернационалното съдействие след края на Студената война , в този момент е една от последните останали области на съдействие сред Русия и Запада на фона на продължаващата към този момент над две години война, която Москва води в Украйна.

В момента екипажът на станцията се състои от астронавтите на НАСА Лоръл О`Хара, Матю Доминик, Майкъл Барат и Джанет Епс и космонавтите на Роскосмос Олег Кононенко, Николай Чуб и Александър Гребьонкин.

НАСА и нейните сътрудници се надяват да продължат да експлоатират орбиталния аванпост до 2030 г .
Знамето на съветските затвори в космоса
Малко по-рано едно събитие в космоса провокира изострен отзив в Украйна преди дни. Руските космонавти Кононенко, Чуб и Борисов поздравиха от МКС чиновниците на съветската Федералната работа за извършване на наказванията (ФСИН) с професионалния им празник.

" От все сърце ви поздравяваме с Деня на служителя на наказателно-изпълнителната система. Вие изпълнявате виновна задача - възстановявате обществената правдивост, помагате на жителите, нарушили закона, да поправят живота си ", споделиха космонавтите, в орбита.

Службата е органът, който ръководи системата от затвори и наказателни колонии. В такава през февруари умря съветският опозиционер Алексей Навални . Затова развяването на нейния байрак от МКС провокира отвращение в украинските обществени мрежи, като някои от мненията бяха, че Съединени американски щати не престават да работят дружно с Русия в космоса макар войната и сходни събития.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР