Изстрелването беше проведено съобразно договор между Главкосмос, европейската аерокосмическа фирма

...
Изстрелването беше проведено съобразно договор между Главкосмос, европейската аерокосмическа фирма
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Союз-2.1б изведе в космоса 36 спътника УанУеб!

Изстрелването беше извършено съгласно контракт сред Главкосмос, европейската аерокосмическа компания Arianespace и френско-руското сдружение Старсем. 

Отне три часа и половина преди да може да бъде доказано, че всичките спътници са въведени в техните целеви орбити. С това общият им брой набъбна на 218 и УанУеб се трансформира във втория максимален сателитен оператор след СпейсЕкс. Разбира се, програмата на Илон Мъск “Старлинк ” е надалеч пред тях с повече от 1 500 работещи спътника.

Напомням на читателите, че макар фирмата УанУеб да английска, самото произвеждане на спътници се намира във Флорида, Съединени американски щати. 

При това УанУеб и СпейсЕкс не са единствените с упоритости да създадат орбитални мегагрупировки. През месец април Амазон подписа контракт с корпорацията Юнайтед Лонч Алайънс за изстрелването на тяхната формация чрез ракети “Атлас 5 ”. 

Тези начинания будят съществени терзания измежду редица специалисти, които се притесняват, че околоземната орбита просто не може да поеме подобен брой спътници и рискът за увеличението на галактическите отпадъци ще стане прекомерно огромен. Освен това астрономите недоволстват, че мегагрупировките водят до утежняването на качеството на наблюденията и фотосите на нощното небе.

Както УанУеб, по този начин и СпейсЕкс са в разговор с астрономическите общности, с цел да измислят тактики за намаляването на въздействието на техните спътници.

За повече информация: Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР