Изслушването на кандидата ни за еврокомисар Илиана Иванова ще се

...
Изслушването на кандидата ни за еврокомисар Илиана Иванова ще се
Коментари Харесай

Две комисии от ЕП изслушват кандидата за еврокомисар Илиана Иванова

Изслушването на претендента ни за еврокомисар Илиана Иванова ще се организира през днешния ден от 10:30 до 13:30 ч. (българско време). Иванова, претендент за комисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, ще бъде изслушана от комисиите на Екологичен потенциал по индустрия, проучвания и енергетика (ITRE) и по просвета и обучение (CULT).

Те следва да оценят нейните пълномощия и склонност да стане комисар на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, с цел да заеме поста на заместител министър-председател и министър на външните работи на България.

Изслушването ще продължи 3 часа. Кандидатът ще направи 15-минутно встъпително изявление, което ще бъде последвано от въпроси от страна на членовете на Екологичен потенциал. Въпросите ще бъдат общо 25: по една минута на въпрос, последван от едноминутен отговор от претендента и възможен спомагателен въпрос от страна на евродепутата. Преди края на чуването претендентът ще може да направи петминутно изказване.

Страната ни издигна две кандидатури за еврокомисар - на Илиана Иванова от ГЕРБ и на Даниел Лорер от " Продължаваме промяната - Демократична България ", като председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен утвърди кандидатурата на Иванова.

До този миг българката бе член на Европейската счете палата, основана в Люксембург, където работи от 2013 година, а сред 2009 и 2012 година е евродепутат и заместник-председател на Комисията по бюджетен надзор в Европейския парламент.



 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР