- Изследването на Калифорнийския университет, цитирано в медиите, дава основания

...
- Изследването на Калифорнийския университет, цитирано в медиите, дава основания
Коментари Харесай

Подвеждащо е твърдението, че UV светлината, която втвърдява гел лака, предизвиква рак

- Изследването на Калифорнийския университет, представено в медиите, дава учредения да се допусна, че ултравиолетовата светлина в лампите за изпичане на гел лак може да усили риска от рак;

- Самото проучване обаче приканва за повече и по-обширни изследвания, с по-голям брой участници, с цел да се реализиран по-категорични резултати;

- Затова на този стадий е пресилено да се твърди изрично, че “UV лампите предизвикват рак ”.

След издание на изследване от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего на 17 януари, редица български медии разпространиха информацията, че UV лампите за изпичане на гел лак предизвикват увреждане на ДНК и рак на кожата.

UV или ултравиолетовата светлината, се употребява за сгъстяване на маникюра с гел лак. Докато елементарният лак за нокти изсъхва при излагане на въздух, слоeвете на гел лака съдържат светлинно чувствителни частици, които се втвърдяват при излагане на ултравиолетова светлина.

Factcheck.bg ревизира дали изказванията от споделяните изявления дават отговор на истината.

Изследването

Ултравиолетовата светлина е тип електромагнитно лъчение, което влияе на човешката кожа по разнообразни способи според от дължината на вълните.  UV лампите за гел лак излъчват ултравиолетова светлина в диапазона сред 340 и 395 nm. Иначе казано, те са напълно в спектъра на UVA или типа светлина, на която ние сме се изложени ежедневно. 

Изследването, което става обект на интерес в българските медии, е оповестено в „ Nature Communications “. То е част от групата издания към “Nature ” –  едно от най-старите и авторитетни научни списания в света. Учените изследват резултата от облъчване с ултравиолетова лампа за изпичане на лак за нокти върху кожата на мишка и два типа кафези, формиращи човешката кожа. Всяка група от кафези се облъчва един, два, или три пъти като продължителността на облъчването трае от 0 до 20 минути. Жизнеспособността на клетките се мери 48 часа след последното облъчване.

Във всички извършени опити едно 20-минутно облъчване води до сред 20 и 30% клетъчна гибел. При три поредни 20-минутни излагания на светлина от ултравиолетова лампа, клетъчната гибел варира сред 65 и 70%. Също по този начин, облъчването довежда до митохондриална дисфункция, която след това може да аргументи спомагателни разновидности.

Заключението на проучването е, че радиацията от ултравиолетовите лампи e нездравословна и може да усили риска от разновидности на клетките, но  няма директни доказателства  за нараснал риск от рак . На базата на представените доказателства  може обосновано да се допусна , че излъчената радиация може да аргументи рак или да усили риска от заболяването, само че самите създатели прецизират, че резултатите не са безапелационни.

Рано е за дефинитивни заключения

Всяко научно проучване работи с избрани ограничавания. В случая създателите акцентират, че натрупването на разновидности в клетките не дава точна визия за това по какъв начин би се развила канцерогенезата на човешката кожа в действителни условия. Също по този начин, изследваните кафези са без роговия пласт на епидермиса – най-външният пласт на кожата, който обезпечава най-голямата отбрана от разнообразни външни въздействия.

Всички публикации публикувани в българското медийно пространство в интервала януари-февруари 2023 година се базират само на проучването на Калифорнийския университет в Сан Диего. Поради незадоволителния брой проучвания по тематиката към момента не са събрани задоволително количествени доказателства за канцерогеннния резултат на ултравиолетовите лампи за изпичане на гел лак.     

Самите откриватели акцентират потребността от широкомащабни изследвания, с цел да се дефинира с по-голяма акуратност и обсег какви са следствията от излагане на ръцете на ултравиолетова светлина. Според тях този развой ще отнеме най-малко десетилетие. 

Проверено:

Подвеждащо е изказванието, че UV лампите за изпичане на гел лак предизвикват рак. Публикациите в българските медии цитират научно проучване, оповестено в влиятелно научно списание, в което се дават данни за сходен риск. Но самото проучване стига до извода, че на този стадий няма задоволително доказателства за директна връзка сред UV лампите за сгъстяване на лак и нараствания риск от рак.

Автор: Мирела Петкова, източник: Factcheck.bg

Източници: 

„ Увреждане на ДНК и соматични разновидности в кафези на бозайници след облъчване със сушилня за лак за нокти “ , https://www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8#Sec1.

„ Светлина, в това число ултравиолетова “ , https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835849/.

„ Ултравиолетова радиация “ , https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ultraviolet-radiation.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР