Изследването на електоралните нагласи буди сериозен интерес в избирателите, мнозина

...
Изследването на електоралните нагласи буди сериозен интерес в избирателите, мнозина
Коментари Харесай

Ето как ще се мери вотът днес

Изследването на електоралните настройки буди сериозен интерес в гласоподавателите, мнозина не схващат методиката на изследванията, които вършат социологическите организации. Четири от тях ще ни осведомят за резултатите от вота в изборната нощ, оповестява БГНЕС.
Представителните извадки
Социологическите изследвания се вършат посредством представителна извадка. Това значи, че тези проучвания не включват цялостно броене на гражданското мнение. Те не обгръщат всички членове на обществото, а са частични проучвания. Анкетират се не всички, а единствено част от жителите, които имат право на глас, само че тази част се сортира на инцидентен принцип и по метод, който способства резултатите да бъдат приети като представителни за цялото общество. Чрез математически способи се ползват резултатите върху цялостното болшинство и по този начин се регистрират изборните настройки.

Спазването на условието за представителност на информацията значи авансово да има избрани параметри, които да слагат границите на проучването. Най-често това е броят на хората, които ще вземат присъединяване в нея. Добре е да има еднакъв брой мъже и дами на друга възраст, както и баланс сред хората с разнообразни просветителни степени. Ако дадена група изпъква прекомерно доста, това нарушава салдото на представителността.

Eкзит пол
Екзит половете имат една съществена цел. Те осведомят гласоподавателите по какъв начин върви конкуренцията в деня на изборите. Чрез тях се наблюдават резултатите преди формалното им оповестяване от ЦИК.

Във всяка изборна секция се изпраща екип от анкетьори. Те интервюират всеки трети човек, който излиза от изборната секция. Той показва коя партия е подкрепил. Резултатите се проучват незабавно. По този метод излиза наяве по какъв начин върви изборната конкуренция, коя партия с какъв брой % напредва или надлежно изостава. Отклонението от формалните резултати е в границите на %.

Екзит половете имат и друго предопределение. Те вършат демографския профил на гласоподавателите на партиите. Чрез тях разбираме електоралните желания на другите обществени, етнически, възрастови, полови групи, както и тяхната представителност от общата численост, които са дали своят вот за дадена партия.
4 организации броят в изборния ден
Няколко социологически организации получиха позволение да изпратят анкетьори в изборните зали, с цел да правят сходно изследване в деня на изборите. Това са „ Тренд “, „ Алфа Рисърч “, „ Маркет Линкс “ и,„ Галъп “. Решението беше взето от ЦИК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР