Изследването на Colliers е най-мащабния досега поглед в проблема с

...
Изследването на Colliers е най-мащабния досега поглед в проблема с
Коментари Харесай

Колко голям е проблемът с липсата на работна ръка в България

Изследването на Colliers е най-мащабния до момента взор в казуса с българите зад граница

© Надежда Чипева Още по тематиката
Полша търси гений

Премиерът Матеуш Моравецки поведе акция за връщане на живеещите в чужбина поляци. Но още търси вярната рецепта
19 яну 2018
Голямото завръщане

Все повече учещи или работещи в чужбина българи търсят благоприятни условия за развиване в родината
29 сеп 2017
Марк Робинсон: Промяната в Централа и Източна Европа е явна

Защо хората се връщат и по какъв начин България да се възползва от това, поучава анализаторът от Colliers
29 сеп 2017 Близо 40% от производителите у нас рапортуват, че неналичието на работна ръка попречва растежа на бизнеса им, а непрекъснатата миграция на хора в трудоспособна възраст в допълнение ускорява казуса. Това е един от сериозните притеснителни заключения от специфичното проучване на Colliers International, направено по поръчка на " Капитал " и показано на Годишната среща на бизнеса с държавното управление. Според отчета, евентуалният брой българи зад граница е към 1.33 млн. души и те са главен източник на благоприятни условия за работния пазар. Други такива са съкращаването на администрацията, въпреки и с много стеснен резултат, както и привличането на мигранти от близки страни, с сходна просвета.

България би трябвало да се трансформира в привлекателна среда за работа и живот

Въпреки че данните по отношение на броя на българи зад граница на Националния статистически институт (НСИ) и тези от изследвания на приемащите страни се разминават, съгласно анализатора Марк Робинсон цифрата 1.3 млн. души е по-скоро правилно. По време на конференцията той показа отчета " Turning the Tide " ( " Обръщането на вълната " - бел.ав.), който " Капитал " поръча за задачите на събитието. " Проблемът е голям ", разяснява Робинсон.

Но има място за оптимизъм. Въпреки отлива на хора, от началото на 2000 година икономическата интензивност у нас се е задържала на релативно равни равнища, а заетостта е повишена, трансформирайки България в една от страните в Европейския съюз (ЕС) с най-ниска безработица. Това е очевидно и при мъжете, само че при дамите смяната е с съвсем 15%.

Този мотор може да работи до към 2027 година, когато капацитетът му ще бъде привършен, твърди анализаторът. Отговорът съгласно него е - привличане на имигранти и българи, живеещи в чужбина.

Нужни са напъните на бизнеса и държавното управление

Липсата на квалифицирана работна ръка към този момент от дълго време принуждава бизнеса да мисли изобретателно. Такъв е образецът с аутсорсинг компанията Telus International Europe, разяснява Ксавие Марсенак, вицепредседател на борда на шефовете. Така в началото компанията стартира интензивно да рекрутира чужденци към България. По този метод близо една трета от сегашния личен състав на компанията са чужденци. Втората стъпка за компанията е да притегли българи, живеещи в чужбина. Миналата година беше инициира акцията " Мога там. Искам тук ". " За един ден получихме към 100 автобиографии, за един месец - 1000 ", прибавя Марсенак. Програмата покрива 5 хиляди лв. еднократна стипендия при връщане от чужбина, както и разноските за самолетен билет и хотел.

Министерство на труда също е влезнало в тази концепция, заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Само преди по-малко от седмица Службата по трудови и обществени въпроси към Посолството на Република България във Виена взаимно със Стопанската камара на Австрия провежда кариерен конгрес, чиято цел е да притегли българските студенти в Австрия назад в родината. " Нашите проекти за втората половина на 2018 година са да организираме сходни кариерни конгреси, ориентирани освен към завършващи и учещи, а по-скоро и към работещи ", разяснява още Петков. Министерството към този момент работи с няколко " трудови аташета ", пратени в страни със солидно мигрантско население от българи.

Резерв в реемиграцията има, само че по тази причина е належащо да се направи разбор на факторите, които стимулират българите да се завърнат от чужбина. Решението къде да живее и работи човек е доста сложно, счита вицепремиерът Томислав Дончев. " Продължавам да настоявам, че то не се базира единствено и само на заплатата, а зависи от куп други неща - детска градина, учебно заведение, парк, път, опцията да ти откраднат автомобила, чистотата на въздуха, опазване на здравето и така нататък ", уточни той.

Дончев удостовери, че освобождението на част от администрацията, е вероятен източник на работна ръка. До една трета може да спадне броят на хората, заети в местата, където жителите получават услуги, в случай че се докара до дъно административната промяна, оповестена от държавното управление, съобщи вицепремиерът. Това съгласно него, може да стане до няколко години.

Проблемът вътре
На пазара на труда има доста несъответствия - ниска подготовка, главно при хора с по-ниско обучение, противоречие сред търсените и предлаганите умения, ниска териториална подвижност и районни диспропорции, уточни по време на срещата министър Петков.

Според производителя на автомобилни тапицерии " АЛС България " проблемите са два - дефицит на работна ръка и липса на неизменност. " В момента имаме 200 незаети позиции общо в трите си завода в Мусачево, Ихтиман и Благоевград. Ако можехме да си намерим хора, към този момент щяхме да сме разкрили четвърта фабрика ", сподели генералният управител за България Шон Бош по време на срещата.

По отношение на казуса с непрекъснатата работна ръка от компанията регистрират, че към 12% от служащите им не идват постоянно на работа. Отделно от това текучеството е сред 60 и 80% годишно, като множеството от напускащите отиват да живеят в Западна Европа. Всичко това се отразява на бизнеса, като води до закъснение на доставките за клиенти и утежняване на качеството. Според Бош държавното управление би трябвало да промени обществената си система, защото някои хора в България прекомерно доста разчитат на помощи. " С подобряването на стопанската система обществената система би трябвало да подтиква хората да работят повече ", уточни той.
Дитмар Думлих, началник за района България, Румъния и Турция към Европейската капиталова банка пък загатна на представителите на държавното управление, че във времена на съвсем нулеви лихви и висока ликвидност с ниски равнища на задлъжнялост, е допустимо държавното управление да търси способи да финансира планове, ориентирани към развиването на човешкия капитал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР