Изследването е проведено лице в лице“ с таблети между 20

...
Изследването е проведено лице в лице“ с таблети между 20
Коментари Харесай

”Галъп”: За 1/4 от българите 80-те години са най-доброто десетилетие, за най-младите - годините след Милениума

Изследването е извършено „ лице в лице “ с таблети сред 20 и 27 септември 2022 година измежду 1009 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 54 хиляди души.

Осемдесетте години на предишния век изпъкват като най-хубаво десетилетие. Една четвърт от всички взели участие ги показват. Според 13,9 на 100 най-хубавото време е било през седемдесетте години. Следват деветдесетте с 13,6 %, първото десетилетие на този век (13.3%) и второто десетилетие на този век – 12,2%, показват от организацията.

Респондентите на възраст сред 46 и 65 години възприемат осемдесетте като най-хубавото време в доста по-голяма степен спрямо по-младите или пък с най-възрастните.

Тезата, че се обича най-вече десетилетието на своята младост, се удостоверява и когато се прегледат публичните настройки към седемдесетте. Поколението, което в най-голяма степен свързва десетилетието на диското с чувството за най-хубавото време са точно респондентите на възраст над 66 години, разясняват социолозите. По-младите генерации показват в доста по-малка степен сантименти към този интервал (а и нямат спомен). При респондентите до 35 години отговорите „ седемдесетте “ не доближават и 2 на 100.

Нещо се пречупва в публичните усещания по отношение на деветдесетте, считат анализаторите от „ Галъп интернешънъл “. Поколението сред 36 и 45 години, от което се чака в най-голяма степен да възприема 90-те години като най-хубави, е по-скоро раздвоено. Същото важи и за поколението сред 26 и 35-годишна възраст. Над две трети от запитаните сред 26 и 35 години не могат да преценяват кое десетилетие е най-хубаво за тях. Една пета от запитаните сред 36 и 45 години – също.

Десетилетията на новото хилядолетие са най-добре оценени от най-младите до 25-годишна възраст. Сред тях са и най-високите дялове на отговори „ не мога да преценява “. Вероятно упованията измежду младите са, че най-хубавото десетилетие следва, разясняват социолозите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР