Изследване на пилешки кости намерени в археологически обекти в Лондон

...
Изследване на пилешки кости намерени в археологически обекти в Лондон
Коментари Харесай

Планетата на пилетата - символ на настоящата геоложка епоха

Изследване на пилешки кости открити в археологически обекти в Лондон демонстрират по какъв начин птицата, която познаваме през днешния ден, се е трансформирала до неразбираемост от своите предшественици. Еволюцията нормално става за милиони години, само че пилето се е трансформирало доста по-бързо.

С към 23 милиарда пилета на планетата всеки един миг , птицата е знак на метода, по който оформяме околната среда , изясняват учените, представени от БиБиСи. Възходът на пилето в супермаркетите отразява спада на дивите птици .

" Броят на пилетата е по-голям от който и да било различен тип птици , които живеят през днешния ден. Бихме могли да кажете, че живеем на планетата на пилетата ", разяснява доктор Карис Бенет, геолог от университета в Лестър, управляващ проучването.

Пилетата в цифри - 65,8 милиарда са изпратени в кланиците през 2014 година, спрямо 1,5 милиарда свине и 0,3 милиарда говеда. 25,500 е броят на магазините в света, продаващи известна марка пържено пиле . 70% е броят на интензивно отглеждани пилета - бройлери. От 5 до 7 седмици е продължителността на живота на бройлерите.

Между 3 и 5 милиарда е била популацията на пътническия гълъб през 1800 година преди изцяло да изчезне, а се считала за най-разпространената дива птица в човешката история .

Изследователите са употребявали археологическия запис, с цел да прегледат по какъв начин са се трансформирали пилетата през годините и да покажат, че знак на тази геоложка ера .

Влизаме в Антропоцен, интервалът, през който човешката активност е с преобладаващо въздействие върху климата и околната среда .

" Човешките действия са трансформирали ландшафтите на Земята , океаните, атмосферата и повърхността на земята. Като най-многобройните земни гръбначни типове на планетата, с биологична форма, основана от хората, актуалните пилета са знак на нашата изменена биосфера ", разяснява доктор Бенет.

 Арктика към този момент
Арктика към този момент " не е безвреден кей " за гнездене на птици

Климатичните промени въздействат и на държанието на хищниците нападащи гнездата

Когато бъдещи генерации изследват скалите от наше време , те евентуално ще видят " консервни кутии, стъклени бутилки и части от материал, които в миналото са били пластмасови, а измежду тях ще са и пилетата ".

Домашните животни в този момент съставляват по-голямата част от животинските типове на сушата , оформяйки естествения свят.

Домашните пилета произлизат от алената птица, която е родена в тропическа югоизточна Азия . Птицата в началото е опитомена преди към 8 000 години и бързо се популяризира по света , с цел да се употребява за месо и яйца.

През 50-те години на предишния век стартира програмата " пиле на утрешния ден " , с цел да се създават по-големи птици . Оттогава птицата е претърпяла фрапантни промени .

Те са селективно развъждани , с цел да наддават бързо тегло, което е явно наблюдавайки тялото, химията, генетиката на костите на пилетата . Междувременно печеното пиле се трансформира в световен бизнес и произвеждане на храна.

Изследването е оповестено в списание Royal Society Open Science.

 Снимка 394821
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР