Изследване на британски учени на емоционалното въздействие на раздялата на

...
Изследване на британски учени на емоционалното въздействие на раздялата на
Коментари Харесай

Разводът на родителите засяга най-силно децата над 7-годишна възраст

Изследване на английски учени на прочувственото влияние на раздялата на родителите върху децата разкрива, че максимален риск от последствия като неприятно държание и непокорство има през късното детство и ранното юношество. Тогава децата са задоволително огромни, с цел да схващат какво става, само че и към момента не са задоволително зрели, с цел да погледнат обективно на протичащото се. Затова е допустимо детето да стартира да се „ сърди “, да си внушава, че родителите му не го обичат, че то е отговорно за раздялата им, допустимо е и да се настрои против един от двамата. В тийнейджърска възраст децата са изключително чувствителни и впечатлителни. Хормоните бушуват, те самите се пробват да схванат кои са, да намерят своето място под слънцето, склонни са да отхвърлят всичко, да се бунтуват и така нататък В тази възраст е доста мъчно да пробиеш стената, която децата постоянно издигат пред себе си, още по-трудно пък е да обясниш повода, заради която родителите им не могат да живеят повече дружно. От това решение следват огромни промени, които неизбежно засягат и децата. Не е необичайност да се чуят изречения като: „ Мразя ви! “, „ Мислите единствено за себе си! “, „ Интересувате ли се въобще аз по какъв начин се усещам?! “, „ Защо въобще сте се оженили, като не можете да се понасяте? “, „ Защо сте правили деца, като не можете да бъдете семейство? “ и прочие мъчителни и мощно прочувствени реакции, които не са плод на разсъдък сигурно, а на напълно естествените усеща на болежка и беззащитност, които едно дете на възраст сред 8-15 години показва най-често посредством гнева си. Затова е целесъобразно да се опитате да запазите връзките си, в случай че това е допустимо, в този най-труден за детето интервал.

Учени от Лондонския академични лицей изследвали 6000 деца, родени във Англия при започване на този век. Те открили, че тези, чиито родители са се разделили, когато те са били на възраст сред 7 и 14-15 години, доста по-често са имали прочувствени и поведенчески проблеми във времето спрямо децата, чиито родители са останали дружно. Докато забележима разлика при децата на възраст от 3 до 7 години няма. Това още веднъж удостоверява мнението, че дребните деца одобряват с доста по-голяма лекост измененията, доста по-лесно се приспособяват и доста по-рядко са склонни да се сърдят на родителите си.

Разводът се отразява по-тежко на огромните , в сравнение с дребните деца, тъй като те са по-чувствителни обществено и по-добре долавят динамичността на неприятните връзки, уверени са учените. Проблемите се дължат и на това, че огромните деца реагират повече на промяната на учебното заведение и средата, т.е. са напълно директно наранени от решението на родителите си е постоянно ги упрекват, че са им „ провалили живота “.

И въпреки всичко, в случай че връзките на двамата са стигнали до фаза, в която даже утринният привет става мотив за скандал, е време да помислите за разлъка, тъй като нищо не е толкоз нездравословно за едно дете, колкото това да става очевидец на ежедневни кавги.

Адаптация: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР