Изследователите откриха сектор, който изглежда е най-голямата вулканична област на

...
Изследователите откриха сектор, който изглежда е най-голямата вулканична област на
Коментари Харесай

Откриха почти 100 неизвестни досега вулкани под ледовете на Антарктика

Изследователите откриха бранш, който наподобява е най-голямата вулканична област на Земята. Учените са разкрили невидима мрежа от съвсем 100 незнайни до момента вулкани, която лежи скрита под антарктическата ледена завивка.

В отдалечено проучване на Западна Антарктика учените са разкрили общо 138 вулкана, 91 от които не са били известни до момента. Според тях е безспорен императив да се откри оптимално бързо, дали някой от тях е към момента деен.

„ Големият въпрос е: до каква степен са дейни тези вулкани? Това е нещо, което би трябвало да установим допустимо най-бързо ", споделя геологът Робърт Бингъм от Университета Единбург в Обединеното Кралство пред The Guardian.

" Всяко нещо, което може да аргументи топенето на леда - а едно изригване несъмнено би предизвикало това - ще форсира стичането на леда в океана. "

Екипът на Бингам е изучавал зоната под ледовете на Западна Антарктика, анализирайки издигането на плочите посредством информация от базата данни Bedmap2.

Това, което са търсили са конусивидни формирания, стърчащи нагоре в леда из цялата Западна Антарктика, което значително е същото както при огромните вулкани, издигащи се над повърхността на Земята.
Естествено, тези вулканични конуси остават невидими за нас под леда, само че радар сигналите, проникващи вътре в леда, могат да засекат тези базалтови скални форми.

Около 47 субглетчерни вулкани са били открити до момента в Антарктика, само че откритието на 91 нови върха - в регион от порядъка на 3500 км сред ледения шелф Рос и Антарктическия полуостров - допуска съществуването на повече, в сравнение с учените смятаха до момента.

„ Бяхме изумени. Не чакахме да открием сходна численост, " споделя Бингам пред The Guardian.

" Мисля, че е доста допустимо този регион да се окаже най-богатият на вулкани регион в света, повече даже от източна Африка, където са съсредоточени Килиманджаро и доста други дейни вулкани. "

Идентифицираните вулкани варират на височина от 100 м до 3850 м и защото не е ясно дали са дейни, е значимо да се разбере час по-скоро. Те са заровени под километри лед и е малко евентуално да съставляват директна опасност за повърхността, само че в случай че някой изригне, ще разтопи леда върху него, а това непосредствено ще увеличи равнището на океана.

Освен това безпокойство, учените спекулират, че в действителност интензивността на вулканите може да зависи от равнището на ледената им завивка - или по - скоро от неналичието й.

„ Основната част от вулканичната активност по света в наши дни се случва таман в райони, които неотдавна са изгубили глетчерното си покритие - след края на последната ледена ера ", твърди Бингам.

Откритието е разказано в изданието на геологическото общество Special Publications.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР